חבילת הרילוקיישן: אילו הטבות ניתן לקבל מהמעסיק מעבר לשכר?
רילוקיישן יכול להיות הזדמנות נהדרת להתחיל משהו חדש, במיוחד אם קיבלתם הצעת עבודה ואתם מסודרים מבחינת עבודה בחו"ל. אולם, ישנן הטבות שונות שניתן לקבל מהמעסיק שכדאי להכיר רגע לפני. אז בואו נראה מה נהוג לתת, ומהן התמורות והשינויים לאורך השנים.
לפני שנתחיל עם ההטבות השונות, נספר לכם מספר פרטים שלא ידעתם על רילוקיישן. ראשית, חשוב שתדעו שרק 50% מהרילוקיישנים מוגדרים כמוצלחים, ולכן מעבר לחו"ל דורש בדיקה יסודית. עליכם לבדוק היטב האם הוא מתאים לאופי המשפחתי והאישי שלכם. שנית, בואו נראה לאן רוב הישראלים עושים רילוקיישן: מסתבר שהרוב המוחלט הוא למדינות ארה"ב, לאחר מכן אנגליה לרוב לעיר הבירה לונדון, לגרמניה, הולנד וקנדה.
כחלק מהמעבר, חברות רבות מציעות סל הטבות מיוחד המתאים לאופי המשפחה. אלה ההטבות הנפוצות מצד המעסיק:
-
סדנת הכנה מקצועית – סדנה זו מיועדת להכין אתכם ליציאה לרילוקיישן. היא נועדה לעובד ולמשפחות ומטרתה לאפשר לכם להסתגל מבעוד מועד למדינת היעד. הסדנה ברוב המקרים תכלול גם ביקור מקדים במדינת היעד, הכרת התרבות במדינה, לימוד השפה המקומית ועוד.
-
רכישת כרטיסי טיסה – המעסיק מממן כרטיסי טיסה למדינת היעד, ובמקרים מסוימים גם כרטיסי טיסה לביקור בארץ.
-
עניינים בירוקרטיים – המעסיק דואג לכל העניינים הבירוקרטיים הקשורים במעבר, לרבות אשרות כניסה, ויזה, דרכונים וגם אשרות עבודה לבן הזוג. במקרים מסוימים גם מסייעים לבן הזוג למצוא עבודה במדינת היעד.
-
מגורים ובתי ספר – סיוע במציאת דירה למגורים המתאימה לאופי המשפחתי, כולל סיוע במציאת מסגרות חינוך מתאימות לילדים. המעסיק לרוב יממן את הוצאות הדיור.
-
תשלומי מס – המעסיק יסייע בכל הקשור לטיפול בתשלומי המס של העובד ומשפחתו בארץ ובחו"ל.
-
ביטוח בריאות – לרוב המעסיק יממן ביטוח בריאות לעובד ולבני משפחתו בתקופת השהייה.
- אריזה והובלה – כן כן, מעסיקים רבים מסייעים גם בהובלה, ולרוב שולחים חברת הובלות מקצועית שמסייעת באריזת החפצים האישיים של העובד ומשפחתו והובלתם למדינת היעד, ולאחר תום התקופה החזרה של הציוד לארץ.
האם עובדים לפי חוקי העבודה המקומיים?
לרוב, העובד מועסק על פי חוקי העבודה המתקיימים במדינת היעד. ההתנהלות תעשה על פי חוקי המקום ועל פי רואה חשבון מקומי, כך ניתן למנוע טעויות. בשל ההבדלים בין חוקי המדינות לגבי תנאי העסקה, מומלץ לקרוא היטב את חוזה העבודה.
כיצד מתנהל הליך ביטוח לאומי?
אם בחרתם לעבוד בחו"ל, עליכם לבדוק את עניין המיסוי, על מנת שלא ייווצר כפל מס, במיוחד אם אתם מתכוונים לשוב לארץ. כמו כן מומלץ לבדוק את המידע החיוני לתושבים שיוצאים לרילוקיישן. יש מינימום תשלום שיש לשלם לביטוח לאומי למי שאינו עובד בארץ והוא 132 שקלים לחודש. זכרו כי זוהי הדרך הטובה ביותר לשמור על זכויותיכם ולקבל שירותים רפואיים בעת הביקור בארץ.
מה קורה עם מס הכנסה?
כל תושב חייב בתשלום מס הכנסה על הכנסותיו, גם אם הכנסותיו אינן בארץ. תושב שמרכז חייו נמצא בישראל ושהה בישראל למעלה מ- 183 ימים בשנת מס או למעלה מ- 30 יום בשנת מס וסה"כ 425 יום במצטבר (בשנה זו ובשנתיים שקדמו לה), ישלם מס הכנסה על הכנסותיו. בכל מקרה, ההמלצה היא להתייעץ עם מומחה מס בינלאומי שיחשב את הפרטים בצורה מקצועית טרם המעבר.
לסיכום
זכרו כי האינטרס של המעביד הוא שביעות הרצון שלכם ושל משפחתכם לאורך כל התהליך, ולכן המעסיק יעשה כל שביכולתו כדי להקל עליכם את המעבר ולאחר מכן את ההסתגלות.