טלפון וסלולרי
טלפונים בארה"ב
עד שנות ה- 80 של המאה הקודמת שלטו בשוק חברת AT&T ו- Bell. החיים היו פשוטים לצרכנים דאז, המערכת עבדה כיאות וכולם היו מרוצים.
ב- 1984, משרד המשפטים פירק את רשת הטלפונים ל- 164 איזורים שנקראו Local Access and Transport Areas. כל איזור יכול היה לקבל שירות מחברות טלפון איזוריות. חברת Bell פורקה ע"י הממשל ל- 7 חברות נפרדות שנקראו אז Baby Bells, שעם הזמן התאחדו.
כיום, השוק נשלט ע"י מספר רב של חברות פרטיות, כל אחת מהן או כמה מהן נותנות שירותים לאזור מסוים בארה"ב.
מי שרוצה להתחבר לקו טלפון ימצא שוק טלפוניה מבולבל עם אין ספור שחקנים. מרוב עצים לא רואים את היער...
חברת Time Warner Cable למשל, הינה אחת מחברות הכבלים בניו יורק והיא מספקת גם כבלים, גם שירותי טלפוניה, גם שירותי אינטרנט ועוד.
חברת Bell South לעומת זאת, שהיא חברת טלפוניה מספקת הכל מכל וכל קרי - שירותי טלפון מקומיים - local, שיחות חוץ - long distance, שירותי טלפון סלולרים (Cingular Wireless), שירותי טלביזיה דיגיטלית ושירותי אינטרנט.
תוכל להחליט שאתה בוחר לעצמך חברה אחת שתספק את רוב השירותים שאתה צריך, אבל תחליט שאת השיחות הבינלאומיות תרצה לבצע באמצעות חברה אחרת, שהמחירים שלה נראו לך אטרקטיביים יותר.
רענן שקד, בספרו "החלום האמריקאי" כותב בשפה ציורית (עמ' 76): "...זמן מה לאחר ההרשמה הזאת, סביר שתגלו תופעה מעניינת: נציגים מטעם החברה המתחרה מטלפנים אליכם ומנסים לגרום לכם לחצות את הקווים תוך שהם מבטיחים להרעיף עליכם כיבודים, מתנות ואם תרצו גם מסאז'.... וכי אם תחליטו לעבור אליהם, תקבלו גם מענק חד פעמי של כ- 100 דולר. הכרתי כבר כמה ישראלים שעשו השלמת הכנסה לאורך תקופה, בשטרות של 100 דולר, ממעברים הלוך ושוב בין שתי חברות הטלפון".
ישנם מספר יתרונות הטמונים בבחירת חברה אחת שתספק את רוב השירותים. אחד מהם הוא החשבון שצריך לשלם. אם את השירותים תקבל ממספר חברות, תקבל חשבונית מכל אחת מהן בנפרד. ספק אחד שולח לך חשבונית אחת, שאותה תוכל לשלם גם און ליין. יתרון נוסף הוא שחברה אחת המספקת מספר שירותים מציעה חבילות אטרקטיביות לסה"כ השירותים. כדאי לבדוק זאת היטב ולעשות שיעורי בית לפני שבוחרים ספק.
על מנת לדעת מי הן החברות שנותנות את השירותים בעיר בה אתה חי, תוכל לדבר עם השכנים או עם החברה המנהלת את הבניין שאתה משכיר בו דירה או לבדוק באתר האינטרנט הרשמי של המדינה או העיר בה אתה חי.
חשוב לשים לב שכל חברה מציעה מספר מסלולים ועליך לבחור את המתאים לך. למשל, האם תבצע יותר שיחות בתוך ארה"ב מאשר לחו"ל? האם השיחות שלך רבות יותר בין מדינה למדינה מאשר בתוך המדינה בה אתה חי (interstate calls)? האם רוב השיחות שלך הן בינלאומיות? האם אתה מעדיף מחיר הכי נמוך פר דקה או שאתה מעדיף לשלם סכום גלובלי חודשי ולא לדאוג לקטנות? האם אתה רוצה את כל התוספות - שיחה ממתינה, תא קולי וכו או לא?
ישנן חברות שמאפשרות לבצע את כל החיבור הראשוני באמצעות האינטרנט (אלא אם כן נדרש לשלוח טכנאי וגם אז יודיעו לך על השעות שבהן הוא צפוי להגיע).
את חשבונות הטלפון, כפי שהזכרנו ניתן לשלם באינטרנט. מומלץ לשלם בזמן. אל תשכח שאי תשלום חשבונות בזמן נכנס היישר להיסטורית הקרדיט שלך (קרא את הפרק "דירוג אשראי" בקטגורית "כספים")
VoIP
יש לזכור שהטלפון אינו האפשרות היחידה ליצור קשר. הטלפון הסלולרי נגס בשוק במהירות ורבים שוקלים להחזיק אחד מהשניים ולא את שניהם.
טכנולוגית ה- VoIPהופכת להיות אלטרנטיבה אמיתית לקו הטלפון המוכר. מדובר בהעברת קול בצורה דיגיטלית באינטרנט, או בין מחשבים לטלפונים רגילים.
רבים מאיתנו כבר עושים בה שימוש מספר שנים ומכירים את מחלות הילדות שאפיינו את הטכנולוגיה הזו - הקול כפול או בהשהייה, רעשים, קטיעת הקו ועוד. אולם היום, עם הפס הרחב האפשרויות הם טובות יותר, כולל הצפנה והאפשרות של VoIP הופכת להיות אלטרנטיבה אמיתית.
ועדה בממשל האמריקאי אישרה לא מזמן למסות את שירותי טלפוניה באינטרנט וקבעה כי יש לפצות את חברות הטלפוניה. אלו האחרונות תצטרכנה להסתגל לשחקנים החדשים ולהתאים עצמן לתחרות או שהן תעלמנה מהשוק.
על מנת לדבר יש צורך במחשב, כמובן, חיבור לאינטרנט, מיקרופון ואוזניות ותוכנה כגון - Skype, FreeWorld Dial UP, Net2Phone או IConnectHere
עלות השיחות נמוכה בהרבה ובארה"ב ניתן למצוא שיחה בעלות של סנט בדקה. ההערכה היא שהשיחות בסופו של דבר תהיינה בחינם ועלויות תיגבנה בשירותי ערך מוסף כמו שיחות ועידה וכו.
כרטיסי חיוג
דרך נוספת להוזיל את שיחות הטלפון שלך לארץ הינה שימוש בכרטיסי טלפון. בארה"ב נמכרים מספר כרטיסי טלפון המאפשרים שיחה זולה במיוחד לארץ.
סקירה מקיפה בנושא נתן גולש בשם CALIFO מפורום "ישראלים בארה"ב" של Ynet וכדאי לקרוא בה - חלק 1 , חלק 2 , חלק 3 , חלק 4 .
טלפונים סלולריים
בעוד השווקים הסלולרים האירופאים והמזרח אסיאתים פרחו, גדלו והתפתחו בקצב בזק בטכנולוגית הטלפונים הסלולרים החדישה GSM, השוק הסלולרי האמריקאי קרטע אי שם מאחור, עם אחוזי חדירה ושימוש נמוכים וטכנולוגיה "מיושנת", ה- TDMA (המוכרת יותר בשם "אנלוגית").
בינתיים, ניתן לאמר, ישר השוק הסלולרי האמריקאי קו, מבחינה טכנולוגית, עם המדינות המובילות בתחום.
טכנולוגית ה- GSM בארה"ב תופסת תאוצה וקצב ההתפתחות גדול פי שלושה מקצב גדילת ה- TDMA. למרות זאת, זוהי הטכנולוגיה שעדיין הכי רווחת בארה"ב והמשתמשים בה הם עדיין הרוב - 71 מיליון לעומת כ- 55 מיליון ב- GSM (כתוצאה מהעברת מנויי המפעילות Cingular Wireless, AT&T Wireless ו- T-Mobile USA לטכנולוגית ה- GSM).
אם תשמעו את המונח GPRS לא מדובר בטכנולוגיה נוספת אלא בטכנולוגית דור 2.5 של GSM ולפי טענת האנאליסטים, היא זו שתשלוט עד סוף העשור הזה וזאת למרות שרבים מהמפעילים המובילים כבר פרשו או נמצאים בתהליך של פרישת רשתות דור שלישי (גם ב- TDMA). אלו תאפשרנה תעבורת נתונים מהירה יותר, סל שירותים מבוססי פרוטוקול אינטרנט IP וקבלת שירותי בידור היישר לידינו בכל מקום בו נימצא. תוך שניות יטענו ויופיעו על גב מחשב כף היד או הטלפון החכם שלנו המיילים שלנו, קבצים כבדים כגון תמונות, וידאו או מסמכי וורד ארוכים.
יש להזכיר גם את חברת Nextel הפועלת בשיטת ה- iDEN המאפשרת דיבור בשיטת ה- Push and Talk קרי, ווקי טוקי (מקביל למירס בארץ).
שוק הטלפונים הסלולרים האמריקאי מתאפיין באחוזי חדירה של 56% (לעומת 98% בישראל) וכמות בלתי מבוטלת של מפעילות סלולריות ב- 3 טכנולוגיות שונות (5 מפעילים עיקריים מהווים 70% מהשוק). השוק מוצף במגוון רחב מאד של מכשירים (לעומת מגוון מצומצם בהרבה יותר בארץ), שמכירתם מלווה בשיווק אגרסיבי ומבצעים אטרקטיבים.
למרות כל זאת, ארה"ב הינה אחד המקומות היחידים על גבי הפלנטה שעדיין מחייבת את מקבל השיחה עבור שיחה נכנסת...
המפעילות הסלולריות בשוק האמריקאי הפועלות בשיטת ה- CDMA המובילות בשוק הינן - Sprint ו- Verizon Wireless.
ואת רשימת המפעילות הסלולריות בשוק האמריקאי הפועלות בשיטת ה- GSM תמצא כאן.
המובילות בשוק האמריקאי בטכנולוגיה הזו הינן - Cingular Wireless, AT&T Wireless ו- T-Mobile USA.
היתרונות והחסרונות העיקריים של ה- CDMA לעומת ה- GSM, בקצרה, הם כדלהלן:
CDMA - יתרונות:
- איכות שידור גבוהה יותר
- שידור סלולרי מאובטח יותר
- יעילות גבוה יותר של הרשת (יכולה לתת שרות ליותר אנשים בו זמנית)
- יכולת להגיע לאיזורים נידחים יותר בשל טווח שידור גבוה יותר (110 ק"מ)
- המעבר בין "תאים" הינו קל יותר, פחות ניתוקים בשידור
- קרינה פחות חזקה
CDMA - חסרונות:
- אין אפשרות נדידה למדינות אחרות בעולם עם הטלפון, מכיוון שמעט מדינות משתמשות בטכנולוגיה
- מגוון שירותים קטן יותר
- ככל שיש יותר משתמשים איכות הקו יורדת
- קשור למכשיר שלך, כל הזיכרונות שמורים בגופו
GSM - יתרונות:
- כרטיס SIM -"המוח" של הטלפון ומכיל את כל הזיכרונות שלו, ניתן להעברה לכל טלפון אחר
- אפשרות נדידה בכל העולם - כיוון שזהו הסטנדרד ברוב מדינות העולם
- מגוון שירותים גדול
- איכות הקול פחות או יותר קבועה
- אם תדר מסוים מלא, קופץ לתדרים אחרים מ- 900 MHz ל- 1800MHz
GSM - חסרונות:
- ניתוקים במעבר בין תאים
- עומס על הקו גורם לקבלת צליל תפוס
- מרחק השידור של האנטנה הינו 35 ק"מ
לפני שאתה נחשף למגוון מכשירי הטלפון האדיר שבחנויות, כדאי שתגדיר לעצמך מראש מהם הצרכים שלך. ברמת הטכנולוגיה, קודם כל. שאלות שאתה צריך לשאול את עצמך הן לדוגמא - האם עבודתך כרוכה בנסיעות רבות ברחבי ארה"ב (פרישה רחבה יותר של ה- CDMA) או לנסיעות בחו"ל (כדאי GSM פרישה עולמית רחבה יותר) וכו'.
מכשירים
מגוון מכשירי הטלפונים הסלולרים בארה"ב הוא גדול בהרבה מזה הקיים בארץ, כך שלמי שיש נטייה לגדג'טים, זהו פשוט גן עדן... יחד עם זאת המגוון הגדול רק מבלבל. אם תקליק כאן, תוכל לענות על שאלון אינטראקטיבי שיעזור לך לצמצם את האפשרויות ולהתמקד באותם מכשירים שיענו על צרכיך (יש לקחת בחשבון שמכשירים חדשים יוצאים לשוק מידי בוקר לבוקרו).
חלק מהמאפיינים העיקריים של הטלפון שכדאי לתת עליהם את הדעת לפני הרכישה הם - גלישה באינטרנט, Bluetooth (שיאפשר לטלפון שלך לדבר עם הלפטופ או המחשב שלך, אוזניה ועוד), יומן, ספר טלפונים מורחב, מצלמה, יכולת קבלת הודעות SMS, ווקי טוקי (כמו מירס), אפשרות להורדת צילצולים, שומרי מסך, אפשרות להחלפת פנלים, רדיו, שעון מעורר, משחקים, תדרים המתאימים גם לאירופה ולישראל (tri band), אפשרות לרטט, פקודות קוליות, ועוד.
יש לקחת בחשבון מבצעים שיווקים המציעים מכשירים מסוימים בחינם או במחירים אטרקטיבים (תמורת התחייבות של שנתיים, למשל, לתוכנית מסוימת).
תוכניות
לכל מפעיל סלולרי היצע של תוכניות האמורות לקלוע לטעמם ולצרכיהם של הלקוחות שלה. אין ספק שהמבחר הגדול של התוכניות מצריך אותך לכתת את רגלייך מאתר אינטרנט אחד של מפעיל סלולרי למשנהו. כדאי ורצוי להשקיע, ההבדלים בין תוכנית לתוכנית הם משמעותיים.
התוכניות בעיקרן מורכבות ממאות של דקות ומתחלקות לסוגים של Individual plan, Family plan, Data plans ו - Pre-paid plans.
חלוקה פנימית נוספת היא לתוכניות המבוססות על תזמון השיחות - האם בשעות השיא (peak /off peak), בכל שעות היום או רק בסופי שבוע?
עלויות שיש לקחת אותן בחשבון מעבר לסכום החודשי (monthly cost) הגלובלי הינם:
עלות נוספת לכל דקת שיחה מעבר לדקות הכלולות בתוכנית. עלויות נוספות לנדידה, תוספת עלות לשיחה בין רשתית (מ- AT&T ל- T-Mobile למשל), עלות אקטיבציה (סכום חד פעמי), חבילות Data ו- Multimedia. שירותים כגון Call forwarding, Call waiting, Caller ID, Long distance ,Three way calling, Roadside assistance, Wireless internet, Voice mail, חשבון מפורט ועוד.
כדאי לדעת שעבור הרשמה לתוכנית תתבקש לתת את מספר ה - Social Security שלך וסביר להניח גם שתעבור Credit check.
במידה ורק הגעת לארה"ב, או מכל סיבה אחרת, אין לך לא זה ולא זה, תוכלו לרכוש טלפון pre paid.
Pre Paid
לטלפון Pre Paid יש יתרונות וחסרונות ברורים.
יתרונות:
- מתאים למי שלא מדבר הרבה
- מתאים למי שצריך שליטה על חשבונות הטלפון (לכן מתאים גם לילדים)
- מתאים למי שרוצה שיהיה לו סלולרי למקרי חירום בלבד
- מתאים למי שאין SSN ואין היסטוריה של credit בארה"ב
- עלות הטלפון נמוכה יותר ובד"כ הקניה מלווה ב"מתנות" כגון rebate (קבלת החזר כספי לשימוש חוזר בחברה), דקות שימוש בחינם ועוד.
- אין הסכם שירות מגביל, אין deposits ואין חשבונות חודשיים
- מקבלים התראה כשהסכום מגיע לסופו
- כולל תא קולי, זיהוי מטלפן ושיחה ממתינה בחינם
- ניתן להוסיף דקות שיחה במספר אופנים - טלפון, באמצעות פרטי הבנק (מחייב ישירות), כרטיסים בקיוסקים ומכונות Top up.
חסרונות
- עלות הדקות גבוהה בהרבה מעלויות בתוכניות הרגילות (והרבה הרבה יותר בשיחות חוץ)
- אם לא נרשמת פעילות של 6 חודשים בטלפון (משתנה) הסכם השירות בינכם פג וחידוש מצריך לעיתים קבלת מספר טלפון חדש.
- כרטיסי הטלפון מוגבלים בזמן תוקף - למשל 10$-20$ מוגבלים ל- 60 יום וכרטיס של 50$ מוגבל ל- 90 יום. כלומר, אם נשארו לך דקות שיחה 59 ימים אחרי שאיקטבת את הטלפון, תוכל לגלגל את הדקות הנותרות לכרטיס הבא שתקנה (ישנן חברות שלא מאפשרות את זה וישנן חברות שמאפשרות את זה בתנאי שתוסיף דקות חדשות לפני שפג תוקפו של הכרטיס הקודם)
בשורה התחתונה - כדאי לבדוק כמה אפשרויות וכדאי מאד לקרוא את האותיות הקטנות בהסכם השרות!