דת בארה"ב

ארה"ב הינה כור היתוך לדתות מכל העולם. 

למרות זאת, שולטות שתי קבוצות עיקריות, הקתולים והפרוטסטנטים (בפטיסטים, מתודיסטים, לוטרנים ועוד). 
באופן כללי, היה רצוי שלא לשאול לאמונתו הדתית של בן שיחך.. האמריקאים הינם רגישים בכל הקשור לאמונות שלהם ויש להם נטיה להתייחס לדעות השונות משלהם כפגיעה אישית. 


בכל הקשור בנושא זה, כדאי לחיות על פי כללי ה- "לא שמעתי, לא ידעתי"

יהודים מהווים כ- 2% בלבד מאוכלוסיית ארה"ב ולמרות זאת השפעתה ניכרת בכל תחומי החיים בארה"ב. ועל כך בפרק "יהדות".

הדת והאבות המייסדים של ארה"ב

למרות שנהוג לחשוב שהאבות המייסדים של ארה"ב היו מאמינים גדולים באלוהים, לא ניתן היה להגדירם כנוצריים. מונח מתאים יותר למערכת האמונות שלהם הינו Deism, פילוסופיה המכירה באלוהים שברא את העולם אך אינו מתערב במהלכו. 

כדוגמא, בואו נבחן את נקודת מבטו של תומס ג'פרסון בנושא. ג'פרסון סיכם את אמונתו הדתית ב- 3 עקרונות:

  • ישנו אלוהים אחד והוא מושלם
  • קיימת מערכת של עונשים ותגמולים
  • הדת הינה פועל יוצא של אהבתך את האל בכל ליבך ואת אהבת שכנך כאילו היית אתה

האמת היא, וזו אינה מקובלת תמיד על האמריקאים עצמם, כי ארה"ב לא הוקמה כמדינה נוצרית ולא כמייצגת אף דת אחרת. 
התיקון הראשון לחוקה האמריקאית נכתב על מנת לאסור את יסודה של דת לאומית ועל ידי כך להשאיר את הבחירה החופשית לכל אחד לחיות ע"פ דתו ואמונתו.

"הקונגרס לא יחוקק אף חוק בנושא הגדרה של דת, או איסור הפולחן שלה; לא ימנע את חופש הדיבור או הביטוי או את זכותם של האנשים להתאסף בשקט או להגיש קובלנה לממשל על נזקים שנגרמו להם" (מתוך התיקון הראשונה לחוקה).

קבוצות דתיות

מגוון הקבוצות הדתיות בארה"ב הינו, אולי, הגדול ביותר בעולם

למרות זאת, ישנה קבוצה אחת דומיננטית - 75% מהאוכלוסייה מגדירה עצמה כמאמינה בעקרונות הדת הנוצרית. מתוך האחוז הזה, 25% הינם קתוליים. הבפטיסטיים מהווים 16% מהאוכלוסייה. במקום שלישי המתודיסטים, המהווים 7%, 5% לותרנים, 3% פרסביטרינים, Pentecostal 2%, מורמונים 1%.

הרשימה הזו אינה מלאה ומטרתה רק להדגים מי הם שחקנים הראשיים.
הקבוצה השניה בגודלה, 13% מהאוכלוסייה, מגדירה עצמה כחילונית / לא דתית.


הדת היהודית מופיעה במקום השלישי, מעט מעל 1% מהאוכלוסייה.

איזורים

מטרת פרק זה הינו לתת לכם תמונה כללית לגבי מיקומן העיקרי של הקבוצות הדתיות בארה"ב. אין זו קביעה רשמית ואל נא תתייחסו אליה כאל "תורה מסיני". 

באופן כללי ניתן לאמר שרוב רובה של צפון מזרח ארה"ב הינה קתולית - אלסקה, קולורדו, קונטיקוט, מיין, מסצ'וסטס, מונטנה, ניו המפשיר, ניו ג'רזי, ניו מקסיקו, ניו יורק, רוד איילנד וויסקונסין. 

ברוב רובה של דרום מזרח ארה"ב שולטים הבפטיסטים - אלבאמה, ארנסו, פלורידה, ג'ורג'יה, קנטקי, לואיזיאנה, מיסיסיפי, מיזורי, צפון קרולינה, אוקלהומה, דרום קרולינה, טנסי וטקסס. 


לכנסיה המתודיסטית מאמינים רבים בדלוור, אילינויס, אינדיאנה, איוה, קנזס, מרילנד, מישגן, נברסקה, אוהיו, פנסילבניה, וירג'יניה ודרום וירג'יניה. ובקיצור מדינות ה- Midwest. המאמינים המורמונים מרוכזים בעיקר בחוף המערבי, במדינות אריזונה, קליפורניה, אידהו, נבדה, אורגון, יוטה, וושינגטון וויומינג. 

הכנסיה הלותרנית האוונגליסטית פופלרית בעיקר במינסוטה ובדקוטה הצפונית והדרומית. 

ל"כנסיה המאוחדת של ישו" ישנם מאמינים רבים בעיקר הוואי וורמונט.

יהדות ארה"ב

"די גולדענע מדינה", ארץ הזהב, כך כינו את אמריקה המהגרים היהודים בתחילה המאה ה-20. כיום היא מאכלסת כ-6 מיליון יהודים שחלק גדול מהם הולך ומתרחק מהזהות היהודית, בעיקר על-ידי נישואי תערובת.

אף שהקהילה היהודית מהווה אך 2.46% מאוכלוסיית ארצות-הברית (1.25% בקנדה), היא אחת העדות הבולטות והמשגשגות ביותר, והשפעתה רבה בתחום התרבות, התקשורת והפוליטיקה. 

היהודים ומנהגיהם הפכו לחלק בלתי-נפרד מהווי החיים האמריקני. מילים כגון: "חוצפה", "כשר", "טריפה", "בר-מצוה" הגויות בהברה אשכנזית, נשתרבבו לשפה האנגלית המדוברת בפי האמריקנים; טקסיה של הקהילה היהודית תוארו ברומנים, במחזות ובסרטים רבים לאין-ספור; והמאכלים שהביאו עמם היהודים ממזרח אירופה נפוצו בכל רחבי אמריקה - בכל שכונה ניתן למצוא חנות "דעליקאטעסן", ובקיצור "דֶלִי" (Deli) המוכרת דגים מלוחים, מלפפונים חמוצים, לחם קימל, חמיצת סלק וכעכים, הלא הם הבייגלאך. 

כ-56% מבין היהודים הם בוגרי קולג' ואוניברסיטה, לעומת 29% באוכלוסייה הכללית; כ-70% מן היהודים עוסקים במקצועות החופשיים, במסחר ובניהול, לעומת 34% באוכלוסייה הכללית; רק 2.5% מן היהודים מתפרנסים מחקלאות או ממלאכת כפיים (ראה להלן הפרק על הדמוגרפיה). 

מספרם של היהודים גדול במיוחד במקצועות העיתונות, הרפואה, הפסיכיאטריה, הספרות, המדע, ההוראה (בכל הרמות), המשפטים והחשבונאות. בכרכים הגדולים נדמה לעתים כי העיר רובה יהודית; שכן כ-85% מיהודי ארצות-הברית הם עירוניים וכ-65% מהם יושבים ב-11 הערים הגדולות: ניו-יורק (2.400.000), לוס-אנג'לס, פילדלפיה, שיקגו, מיאמי, בוסטון, וושינגטון, בלטימור, דטרויט, קליבלנד וסן-פרנסיסקו.

הישגיה של הקהילה היהודית מפליאים פי כמה לאור העובדה, שהם הושגו בתוך מאה שנה, שכן בשנת 1880 מנו יהודי ארצות-הברית כ-250.000 נפש בלבד, ואילו כעבור ארבעים שנה - פי עשרה ויותר.

רובם היו מהגרים חסרי כול ממזרח אירופה, שלא ידעו מילה אנגלית, ובשנת 1950, אחרי מלחמת העולם השנייה, הפכה יהדות אמריקה לקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם. 

יהדות אמריקה כיום היא קהילה מזדקנת. שיעור הריבוי הטבעי שלה קטן יותר מן הממוצע האמריקני, ובהיעדר הגירה מאסיבית (פרט לישראלים) אין זורמים אליה כוחות צעירים חדשים. כמו כן, זאת הקהילה החילונית ביותר בארצות-הברית, שכן פחות מ-50% מחבריה קשורים למוסד דתי כלשהו. 

המפתח לסכנת עתידם הביולוגי של יהודי ארה"ב נעוץ בשיעור הילודה הנמוך, בחוסר ליכוד המשפחה, ובעובדה ששיעור נישואי התערובת הוא כ-50% השכלתם של היהודים גבוהה מן הממוצע האמריקני והכנסתם אף היא עולה על ההכנסה הממוצעת. עובדות אלה גם הן תורמות לשיעור הנמוך של ריבוי טבעי, תופעה האופיינית לשכבות אוכלוסייה משכילות ומבוססות. 

היהודים מתגוררים בערים וחיים בקהילות גדולות כ-60% מהם חיים בקהילות המונות יותר ממיליון נפש (כמו אלה בניו-יורק ובלוס-אנג'לס). הם נוטים להיות ליברלים-דמוקרטיים בהשקפותיהם, ועוסקים במקצועות חופשיים. 37% של האוכלוסייה היהודית הבוגרת ביקרה בישראל לפחות פעם אחת, ודבר זה מלמד על העניין הרב של קהילת יהודי אמריקה בישראל. 

המנהגים היהודיים הפופולריים ביותר באמריקה הם ליל הסדר והדלקת נרות חנוכה, וכמחצית מהיהודים עדיין מקפידים לצום ביום כיפור ולחגוג את ראש השנה.

אולם רק מיעוט מדליק נרות שבת או מקפיד על כשרות. שומרי השבת הם מיעוט שבמיעוט - כ-5% בלבד. 

הזרם ביהדות שזכה לקלוט את המוני היהודים היה דווקא הזרם החדש יחסית. בשנת 1887 יסדו הקונסרבטיבים את הסמינר התיאולוגי היהודי בניו-יורק, שהכשיר רבנים מטעמם. הם סיגלו את הדת לחיי היום-יום באמריקה, אך שמרו על האמונה והיסודות הטקסיים המרכזיים שלה.

הם חבשו כיפה, הקפידו על כשרות, התפללו בעברית וחגגו את כל החגים, אך הקלו בחלק גדול של המצוות המעשיות. התפיסה הדתית של הקונסרבטיבים מצאה מסילות ללבם של יהודי מזרח אירופה, שכן היא אפשרה להם להשתלב בחברה האמריקנית מבלי לנתק את קשריהם עם עברם הקרוב. 

היהודים החילונים באמריקה מצאו את עצמם בלא מסגרת קהילתית. היו בהם כאלה שניתקו מן היהדות; אך היו גם אחרים, אנשי "ההשכלה" ממזרח אירופה, שהתנערו ממוסרות הדת אך דבקו ביהדותם.

הצעה לביטוח רפואי בחו''ל

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

*על ידי לחיצה על 'שלח' אתה מקבל עלייך את תנאי השימוש של אתר דיוידשילד


למידע נוסף לחצו כאן

Davidshield סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ.
החברה המבטחת- דיויד שילד חברה לביטוח בע"מ