צ'ק ליסט חזרה לארץ

דף הבית >> רילוקיישן >> צ'ק ליסט חזרה לארץ

ד"ר טלי גורן היא מומחית בתחום הרילוקיישן ומנהלת פורום המומחים באתר 'ישראלים בחו"ל'

החלטתם על חזרה לארץ. ההתרגשות גדולה ואיתה גם החששות. הרשת מלאה במידע סותר על זכויותיכם כתושבים חוזרים ואתם חוששים מהאתגרים המחכים לכם. הכתבה הבאה תעשה לכם סדר גם בזכויות המגיעות לכם במוסדות השונים וגם במשימות העומדות בפניכם לפני החזרה הביתה.

ברוכים הבאים למשרד העלייה והקליטה

הראשונות שיברכו אתכם עם שובכם לארץ הן יועצות משרד העלייה והקליטה. בעזרתן תוכלו לקבל סיוע בתחומים שונים וביניהם תעסוקה, קידום אקדמאים ומדענים ואפילו הבטחת הכנסה (בהעדר הכנסה לשני בני הזוג). תחום נוסף הזוכה לפופולריות רבה בקרב החוזרים מחו"ל הוא קורסי ההסבה המקצועית. המשרד מציע סיוע במימון של עד 80% מעלות כל קורס שיוכל לתרום להשתלבותכם בארץ.

קורסים שאושרו עד היום מופיעים באתר המשרד והם מגוונים ומשתייכים לכל תחום שתוכלו להעלות בדמיונכם. הרשימה שבאתר אינה מגבילה וכל עוד תוכלו לשכנע את יועצת הקליטה שהקורס יסייע לכם מקצועית, היא תשמח לקדם את אישורו.

לסיוע משרד הקליטה תהיו זכאים אם שהיתם בחו"ל מעל שנתיים ואת הטופס המקוון להכרה כתושב חוזר תוכלו למלא באתר עד חצי שנה לפני החזרה. תקופת הזכאות לסיוע תהיה בין 12 חודשים מיום החזרה (לצורך הבטחת ההכנסה) ל24 חודשים לסיוע בתחומים אחרים, וילדים מעל גיל 16 יידרשו למלא טופס נפרד. עם שובכם, תוכלו לקבוע תור לפגישה עם יועצת הקליטה לטיפול בהוצאת תעודת התושב החוזר ולבירור זכויותיכם.

מס הכנסה מחכה לכם

אם שהיתם בחו"ל מעל 6 שנים ובפרט אם תחזרו אחרי 10 שנים ומעלה, תהיו זכאים לזכויות שונות ממס ההכנסה בארץ. אבל לפני שניגע בזכויות, חשוב יותר לוודא שעמדתם בכל מחויבויותיכם לרשויות המס. בשורה התחתונה, אם שהיתם מחוץ לישראל פחות משנתיים, אתם נחשבים תושבי ישראל לצרכי מס ולא תוכלו לטעון לניתוק תושבות.

משמעות הדבר היא, שעליכם לדווח על כל הכנסותיכם בשנים אלה בארץ אך גם בחו"ל, ולשלם עליהן מס הכנסה וביטוח לאומי בארץ. גם אם שהיתם בחו"ל מעל שנתיים, לפני החזרה חשוב לוודא שטיפלתם בתהליך ניתוק התושבות בצורה מסודרת. זאת על מנת לוודא שלא תידרשו לשלם מס הכנסה וביטוח לאומי שלא לצורך.

אם אכן טופלתם כראוי ואתם חוזרים לאחר תקופה של מעל שש שנים רצופות, תהיו זכאים להקלות במס על נכסים שרכשתם בתקופה בה שהיתם מחוץ לישראל. אם חזרתם אחרי עשר שנים, תקופת ההקלות תורחב ותהיו זכאים לפטור ממס למשך עשר שנים נוספות על כל הכנסה שמקורה מחוץ לישראל, גם אם נוצרה אחרי שחזרתם ארצה.

ומה עם הביטוח הלאומי?

שאלת ניתוק התושבות עולה גם בנוגע לביטוח הלאומי. אם נשארתם תושבים במהלך שהותכם בחו"ל והמשכתם לשלם את דמי ביטוח הבריאות, הרי שבחזרה לארץ תהיו מכוסים באופן מלא גם בביטוח הלאומי וגם בקופות החולים. שימו לב, בדומה למס הכנסה, עם חזרתכם לארץ, המוסד לביטוח לאומי יכול לחייב אתכם בעד 12% דמי ביטוח ומס בריאות על הכנסותיכם שהופקו בחו"ל. לכן, מומלץ להתייעץ עם מומחה מס טרם החזרה ולוודא שאינכם חייבים בתשלומים לא צפויים.

אם שהיתם בחו"ל מעל שנתיים ולא שילמתם את דמי ביטוח הבריאות למעלה משנה, תהיו חייבים בתקופת המתנה לפני שתוכלו לחזור ולקבל שירותים רפואיים בארץ. תקופת ההמתנה תארך כחודש עבור כל שנה בה לא שילמתם ועד 6 חודשים לכל היותר. ניתן לפדות את תקופת ההמתנה בתשלום מיוחד של כ12,000 ₪ לאדם שיאפשר לכם להיות זכאים לשירותים הרפואיים מיד עם שובכם ארצה.

את הבקשה להכרה כתושב חוזר תוכלו להגיש עד 30 יום לפני החזרה באתר הביטוח הלאומי. עם שובכם תוכלו לגשת למוסד לביטוח לאומי כדי להסדיר את מעמדכם ולהרשם לקופת החולים. לחילופין, אם שהיתם בחו"ל מעל 5 שנים, תוכלו למלא את שאלון התושבות ולהרשם לקופת החולים בפגישתכם עם יועצת הקליטה.

במהלך תקופת ההמתנה תידרשו לשלם את דמי ביטוח הבריאות אך לא תהיו זכאים לשירותים בארץ – לא מקופות החולים ולא מהביטוח הפרטי שייתכן והשארתם בארץ (ביטוח זה מתבסס גם הוא על תושבות בביטוח הלאומי).

חשוב לזכור שבתקופה זו כבר לא תהיו זכאים לכיסוי מהביטוחים המקומיים במדינות אותן עזבתם. כמוהם, גם מרבית ביטוחי האקספט שכיסו אתכם בחו"ל אינם תקפים עם חזרת המבוטח לארץ מוצאו. לכן, האפשרויות שיעמדו בפניכם בשלב זה הן פדיון תקופת ההמתנה מהביטוח הלאומי או רכישת ביטוח רפואי ייעודי לתקופה זו (מבוטחי דיוידשילד יוכלו להמשיך את הכיסוי הביטוחי שקיבלו בחו"ל גם עם שובם ארצה).

ההחלטה על האפשרות המתאימה לכם בהקשר זה מתבססת על מכלול נסיבות אישיות. במידה ומצבכם הרפואי וכן מצבם הרפואי של בן או בת זוגכם תקין, אינכם בהריון ואין לכם כוונה לצאת את הארץ לעיתים תכופות בתקופת ההמתנה, כנראה שתחסכו באופן משמעותי אם תבחרו לשלם את דמי הביטוח הייעודי ביחס לפדיון תקופת ההמתנה. זאת גם עבור תקופת המתנה מרבית של 6 חודשים.

שימו לב שספירת ששת חודשי ההמתנה מתבצעת על בסיס של 25 ימים רצופים למניין חודש המתנה. כך, שהות בארץ לתקופה רציפה של 150 ימים (כ- 5 חודשים) תסיים המתנה של 6 חודשים. עם זאת, יציאה לחו"ל באמצע מניין 25 יום, תדרוש התחלת ספירה של התקופה מחדש ותפגע בצבירת הימים.

תושב חוזר הנדרש ליציאה לחו"ל לצורכי עבודה, יוכל למלא בעזרת המעסיק טופס ב.ל.109 המצהיר על הצורך ביציאות לחו"ל ולבקש ספירה על פי ימי השהייה בארץ (ללא מינימום של 25 ימים בכל פעם). האישור יכסה גם יציאות לחו"ל של בן או בת הזוג. מי שאינו יכול למלא את הטופס, למשל עקב העסקה על ידי מעסיק שאינו ישראלי, רצוי שיפדה בתשלום את תקופת ההמתנה.

חשוב להזכיר שילדים מתחת גיל 18 אינם נדרשים לתקופת המתנה והם יכולים להיקלט באופן מיידי בקופות החולים. ועדיין, קיים סייג לנושא זה. ילדים שנולדו בחו"ל ואזרחותם לא הוסדרה במהלך שהותכם שם יידרשו לתהליך בירוקרטי של אישור תעודות הלידה והכנסתם למאגר התושבים הישראלים. מדובר בהליך שייקח מספר ימים ועל מנת לא להשאירם ללא רצף ביטוחי מומלץ לבטח אותם למשך תקופה קצרה זו.

אל תשכחו לטפל בביטוחים הפנסיונים שלכם

רגע לפני החזרה לארץ כדאי לעשות סדר בקרנות ההשתלמות, קופות הפנסיה והביטוחים שהשארתם בארץ. אם החלטתם עם יציאתכם לסגור את קופת הפנסיה, ייתכן שעכשיו הזמן לפתוח אותה.

נקודה חשובה שאינה מוכרת לרבים היא הצורך בקופת פנסיה פעילה לפני תחילת העבודה אצל מעסיק ישראלי. אם תתחילו את עבודתכם בארץ ללא קופת פנסיה או ביטוח מנהלים פעיל, לא תהיו זכאים לכל הפרשה מצד המעסיק לביטוח הפנסיוני במשך ששת החודשים הראשונים לעבודתכם.

במקרה זה, ושלא כמו בנוהל לעובדים העוברים בין מעסיקים, גם בתום ששת החודשים לא תוכלו לקבל החזר רטרואקטיבי והצבירה תתחיל רק מהחודש השביעי לעבודתכם. פתרון אפשרי לנושא הוא בהקמת ביטוח פנסיוני והתחלת ביצוע הפקדות עצמאיות לפני שתתחילו לעבוד. כך, תהיו זכאים להפרשות מעסיק באמצעות השכר כבר מיומכם הראשון בחברה.

ואיפה תגורו?

עם התקרבות מועד החזרה תצטרכו לקבל החלטה על מקום מגורים בארץ. גם אם השארתם בית בישראל, הרי שעם שובכם הנסיבות המשפחתיות עשויות להיות שונות וכך גם אופיו של מקום המגורים ממנו יצאתם. סיוע בהבנת ההרכב החברתי של הישוב בו אתם שוקלים להתגורר תוכלו לקבל באתר 'מדלן' או בפורומים השונים לישראלים החוזרים לארץ.

אם חזרתם משהייה ממושכת בחו"ל ייתכן שתרצו לבחור ביישוב המכיל משפחות רבות שחזרו גם הן מרילוקיישן. ביישוב מסוג זה מוכרת חווית הקליטה המחודשת והמשפחות הותיקות יוכל לסייע בקליטתכם ובפרט בקליטתה החברתית של ילדיכם.

נקודה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת בבחירת היישוב בו תגורו היא ההתניידות אל וממקום עבודתכם העתידי. התנועה בארץ קשה והפקקים רבים ולכן מגורים ביישוב המאפשר שימוש ברכבת או תעסוקה בטווח התניידות קצרה יכולים לשדרג משמעותית את איכות חייכם בארץ.

בחזרה לבית הספר

את הכנת הילדים לחזרה לארץ כדאי להתחיל במהלך השנה האחרונה לשהותכם בחו"ל. בשנה זו כדאי לבדוק את בעיקר את רמת לימודי המתמטיקה בבית הספר בחו"ל ואת רמת ילדיכם בעברית. ככלל, רבים מהתלמידים החוזרים לארץ זכאים לשעות פרטניות לסיוע בקליטה ולהקלות בבגרות. ככל שהשיבה לארץ מתרחשת בכיתה מאוחרת יותר ושנות ההיעדרות רבות יותר, התלמיד זכאי לרמה גבוהה יותר של הקלות.

רמת ההקלות הגבוהה ביותר מוענקת לאזרח חו”ל שהגיע לארץ בין כיתות ט’ עד יב’, או לתלמיד תושב חוזר שנעדר לפחות 6 שנות לימוד מלאות ושב למערכת החינוך לאחר שמלאו לו 15. בין השאר כוללות ההקלות אפשרות להבחן בשאלוני עולים במקצועות עתירי מלל או תוספת נקודות במקרה של הבחנות בבחינה רגילה. בנוסף, מקבל בית הספר עבור ילדים שנולדו בחו"ל סל קליטה לשנתיים הראשונות בארץ המיועד לכסות חלק משמעותי מתשלומי ההורים לבית הספר.

אם לא החלטתם עדיין היכן תגורו ולאיזה בית ספר תרשמו את ילדיכם, כדאי ומומלץ להתייעץ עם המדריכות המחוזיות באגף העולים שבמשרד החינוך. אלה יוכלו לסייע לכם לאתר בתי ספר המוכוונים לקליטת עולים באזור בו אתם שוקלים לגור. למרות העובדה שכל בתי הספר מחוייבים להעניק את ההקלות והתמיכה שנקבעו על ידי משרד החינוך, עדיין קיים יתרון לבתי ספר המאפשרים למידה בקבוצות עולים.

בבתי ספר מסוג זה התלמיד משוייך לכיתת אם רגילה וממנה הוא יוצא לתגבור קבוצתי. קבוצות העולים מעניקות לא רק הכנה אקדמית לבגרויות המותאמות, אלא גם קבוצת שייכות של תלמידים החולקים את אותה חוויה של השתלבות ראשונית בחברה הישראלית המורכבת.

ומה לגבי בוגרי תיכון העומדים בפני גיוס?

את יתרונותיהן של המכינות הקדם צבאיות עבור המתגייסים הצעירים אין צורך לפרט. יחד עם זאת, המיונים האינטנסיביים ומספר המקומות המצומצם במכינות היוקרתיות מרתיע תושבים חוזרים רבים ממחשבה על כיוון זה. חשוב לדעת כי בחלק מהמכינות קיימת הקצאה מיוחדת לשבים מחו”ל. זו נשמרת עבורם עד ימים ספורים לפני תחילת המכינה. ההצטרפות למכינה המשלבת תושבים חוזרים תוכל לסייע לילדיכם במעבר מהתרבות בה גדלו לאורח החיים הישראלי בכלל והצבאי בפרט.

אם לא הצטרפו למכינה, מומלץ לילדיכם לגשת לצו הראשון מוקדם ככל האפשר, על מנת להשאיר זמן למיונים לתפקידים השונים. אם הסדרתם להם בחו"ל דחיית שירות כ'בני מהגרים', הרי שעם שובכם לארץ עומדת בפני ילדיכם שנה שלמה בטרם יקראו לשירות. למרות זאת, הם מוזמנים להתייצב בכל עת בלשכת הגיוס ולהתחיל את תהליך המיון. לקראת ההתייצבות חשוב להכנס לאתר 'מתגייסים' של הצבא, שם מצוי מידע רב להכנה למיונים לצד דוגמאות של מבחני הצו הראשון. במקרה של קושי בעברית, ניתן וכדאי לבקש לעשות את מבחני הדפ"ר בשפה האנגלית או במגוון שפות אחרות.

ולבסוף, למתגייסים שלא למדו בבתי הספר התיכוניים בארץ ולא הצטרפו למכינות אך שולטים בשפה העברית ברמה טובה שאינה דורשת אולפן, מציע הצבא את קורס 'מולדת'. קורס הכנה בן 5 שבועות המיועד לבנים ובנות ומועבר מיד לאחר הגיוס. במהלך הקורס החווייתי נחשפים המתגייסים לתכני העשרה, סיורים בארץ ולימוד תכני ציונות, תרבות ישראלית, היסטוריה, מורשת קרב ועוד ובסופו הם מופנים להמשך מיון ושיבוץ לתפקידים השונים בצה"ל.

אם תרצו לשלח את תכולת ביתכם לארץ

גורם האחרון המעניק לכם זכויות עם שובכם לארץ הוא רשות המכס. שם תוכלו לקבל פטורים והקלות מס על ייבוא מוצרים, וזאת בהנחה ששהיתם בחו"ל מעל שנתיים. על מנת שתהיו זכאים לפטור, עליכם להיות בארץ בעת קבלת המטען.

בכדי לוודא את איכות השירות בארץ מומלץ לתאם את העברת חפציכם עם חברת שילוח ישראלית, ובכל מקרה לוודא שהחברה אותה בחרתם עומדת בסטנדרטים בינלאומיים (דוגמת FIDI). גם אם החלטתם לשלח עם חברה זרה, בקשו ליצור קשר עם הסוכן שיבצע את הפריקה בארץ. ודאו שנציגי החברה האורזת מודעים לדרישות המכס בארץ ולהנחיות הרכבת הרהיטים המקובלות בישראל.

שימו לב, ככלל פריקה בארץ אינה כוללת הרכבה של רהיטי איקאה או כל רהיט שאינו מיטות ושולחנות, גם אם אלה פורקו על ידי צוות האריזה בחו"ל. כמו כן, יבוא גריל גז או אופניים חשמליים לישראל כרוך באישורים מיוחדים ולכן ייקר ויסבך באופן משמעותי את התהליך.  

במהלך ההובלה הימית חשוב לעקוב אחר התקדמות המכולה בעזרת מספר מעקב שתקבלו מסוכן השילוח. מספר ימים לפני הגעת המכולה תזומנו למשרדי הסוכן לפגישה עם עמיל המכס שיטפל עבורכם בשחרור המטען מהנמל. הביאו איתכם לפגישה את רשימות האריזה על מנת להקל על הדיווח למכס. בשלב זה וודאו שאתם והצוות בארץ מוכנים להובלה מייד עם השחרור, וזאת על מנת למנוע עיכובים ועלויות גבוהות של אחסנה בנמל.

סידורים אחרונים בחו"ל

רגע לפני היציאה מביתכם שבחו"ל אל תשכחו לטפל במספר פרטים אחרונים. בידקו אם ניתן להעביר דואר מכתובתכם שבחו"ל לארץ. אם לא, תוכלו להפעיל שירות 'עקוב אחרי' לתא דואר או לכתובת שתישאר זמינה עבורכם בחו"ל.

קבלו החלטה בנוגע לחשבון הבנק שבחו"ל. במקרים מסוימים ייתכן שתרצו להמשיך ולשמר את החשבון גם במחיר דמי ניהול מעט גבוהים יותר. שימור החשבון יאפשר לכם צבירת ותק הן בבנק והן בכרטיסי האשראי המשוייכים אליו.

בטלו חברויות בארגונים שונים, בחדרי כושר ובביטוחים מקומיים. דאגו לאישורים שתצטרכו להציג בארץ. ביניהם, אישורים מבתי הספר, אישורים על חיסונים, אישורי בריאות מהרופא המקומי וכן אישור מחברת ביטוח הרכב על העדר תביעות. לבסוף, בידקו באילו שירותים אתם מזוהים עם מספר הטלפון המקומי שלכם, שכן עם ניתוק הקו המקומי לא תוכלו לקבל שירותי אימות דרך מספר זה.

חיפוש עבודה, או 'אחרי החגים' בארץ

טיפ אחרון לכל השבים בקיץ ומצפים בספטמבר לסיים את ארגון הבית ולפרוץ בחיפוש עבודה אינטנסיבי. בדומה לתקופת הווקאנס הצרפתית, מהווים החגים תקופת עצירה והשבתה מוחלטת בארץ. הנסיון לחפש עבודה במהלך תקופה זו צפוי להיתקל בתשובה חוזרת של “אחרי החגים”. בהתאם, אימיילים עם פניות לעזרה בחיפושים צפויים להיערם בתיבות הדואר של אנשי הקשר הנופשים. מצד שני, כן תוכלו לנצל את ראש השנה כהזדמנות מבורכת לחידוש קשרים ישנים דרך משלוח ברכות שנה טובה בהן תוכלו לציין את חזרתכם לארץ.

 

בכל שאלה או התלבטות נוספת אתם מוזמנים לשתף אותנו בפורום המומחים של 'ישראלים בחו"ל'. מיטב מומחי הרילוקיישן מחכים לכם שם וישמחו לסייע בדרך הביתה. 

ברוכים השבים!

הצעה לביטוח רפואי בחו''ל

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

*על ידי לחיצה על 'שלח' אתה מקבל עלייך את תנאי השימוש של אתר דיוידשילד


למידע נוסף לחצו כאן

Davidshield סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ.
החברה המבטחת- דיויד שילד חברה לביטוח בע"מ