מערכת ההשכלה
השנה האקדמית
שנת לימודים האקדמית מתחילה בד"כ בסוף אוגוסט או תחילת ספטמבר ומסתיימת בסוף מאי או תחילת יוני.
השנה מתחלקת בד"כ לשני סמסטרים של 16 שבועות לערך כל אחד.
סמסטר סתיו מתחיל בסוף אוגוסט תחילת ספטמבר ונגמר בדצמבר.
סמסטר אביב מתחיל בד"כ בינואר ונגמר בסוף מאי. ישנם קורסים שממשיכים בסמסטר קיץ.
כל סמסטר מסתיים בשבועיים של בחינות. חופש של 2-4 שבועות בחורף ושבוע אחד באביב.
ישנם מוסדות אקדמים ששנת הלימודים האקדמית שלהם מחולקת ע"פ רבעונים - quearter system. אחרים מתחלקים ל- 3 רבעונים, 11 שבועות כל אחד. הרבעון הרביעי מתקיים בקיץ.
שיטה נוספת היא הטרימסטרים - 16 שבועות לערך בכל טרימסטר, כולל בקיץ.
יועץ אקדמי
בימיך הראשונים בקמפוס תפגוש את היועץ האקדמי שהוצמד אליך מטעם האוניברסיטה. מדובר בד"כ במישהוא מצוות הפקולטה שאליה אתה מעוניין להירשם או מצוות האוניברסיטה.
היועץ יעזור לך לבחור את הקורסים שמתאימים לך וגם יעקוב אחר התקדמותך בלימודים.
לפגישה איתו כדאי לבוא מוכן עם רשימה של הקורסים שהיית מעוניין להירשם אליהם. רצוי לחזור ולהבין מהן הדרישות לתואר אם אינך מצליח עד הסוף להבין מהן, תוכל להכין רשימת שאלות. תוכל לרענן את זכרונך ע"י כך שתעבור שוב על "ידיעון"האוניברסיטה ועל זמני הקורסים הרלוונטים.
בפגישה הראשונה עם היועץ כדאי לשתף אותו גם במטרות קצרות הטווח וגם לגבי התוכניות שלך לאחר תום הלימודים. כדאי להראות לו את המערכת שבנית לעצמך, למיטב הבנתך. תוכל גם לדון איתו על אפשרויות נוספות היכולות להעשיר את החוויה הלימודית שלך בקמפוס - כמו למשל "elective courses" - קורסי בחירה.
כדאי לנצל את ההזדמנות בפגישה הזו ולשאול כל מה שרצית לשאול ולהנות מניסיונו הרב של היועץ. הוא שם בשביל לעזור לך.
באוניברסיטאות רבות היועץ האקדמי צריך גם לאשר את המערכת שלך. להזכירך, כסטודנט זר, עלייך לעמוד בתנאי הויזה שלך הדורשים לימודים מלאים ועל היועץ לוודא שכך אתה עושה. "אופס טעיתי" לא מקובל על רשויות ההגירה האמריקאים שמסוגלים לבטל לך את הויזה מעכשיו לעכשיו וגם לא לאפשר לך להיכנס לארה"ב ב- 10 שנים הקרובות...
עם היועץ תוכל להיפגש בכל פעם שתרגיש צורך להתייעץ ולבטח לפני ההרשמה לסמסטר הבא. תוכלו לעבור יחדיו על הסמסטר שעבר, לעשות שינויים וללמוד על הישגיך וקשייך.
הרשמה לקורסים
ראשית נסתייג ונאמר שנוהלי הרישום לקורסים שונים מאוניברסיטה אחת לשניה.
את הנוהלים הרלוונטים לגביך, תקבל במפגשי האוריינטציה או במידע המופיע באתר האינטרנט של האוניברסיטה. במידה ויש שאלות, תוכל להתייעץ עם היועץ האקדמי שלך או עם הפקולטה שלך.
הרישום לקורסים נעשה במקרים רבים באמצעות האינטרנט (אתר האוניברסיטה), בטלפון או באוניברסיטה עצמה.
כדאי להתחיל את בניית המערכת מראש. בניית המערכת דורשת תכנון ומחשבה, ייעוץ ולעיתים תכנון מחדש...יכול בהחלט לקרות שהקורסים בהם אתה מעוניין כבר סגורים ויהיה עליך למצוא קורסים אחרים ולכך כדאי להתכונן. ישנם מקומות המאפשרים לך להירשם ברשימת המתנה לקורס סגור, באחריותך לבדוק מה הסטטוס שלך בקורס.
ישנן אוניברסיטאות שבזמן ההרשמה לקורסים דורשות לסגור את נושא התשלומים לסמסטר, אם העניין לא נסגר לפני כן. ישנן מוסדות שמאפשרים לשלם את הסכום בתשלומים. במעמד זה תקבל גם את הכרטיס סטודנט שלך - university identification card, ותתבקש גם להגיש את הטפסים המצהירים על מצב בריאותך.
צוות ההוראה
לא ניתן לאפיין את קוד התנהגות החברתי בין צוות ההוראה לסטודנטים כשונה מאד מהנהוג בארץ.
גם בארה"ב ישנם פרופסורים השומרים על ה"לוק" הרשמי ומעדיפים פניה רשמית אליהם וישנם כאלה שיגיעו לשיעור בג'ינס וטי שירט ויבקשו מכם לפנות אליהם בשמותיהם הפרטיים.
להלן מספר כללים בהתנהגות מול צוות ההוראה:
יש לקרוא למרצה "פרופסור xx" או "דוקטור xx" אלא אם כן בקשו ממך אחרת.
- לכל מרצה יש שעות קבלה, בדרך כלל מספר פעמים בשבוע. תוכל לפנות למרצה בשאלות על חומר שלא הבנת, לקבלת יעוץ, או סתם להחליף דעות בנושא הנלמד. יש גם יתרון לפגישות הלא פורמליות הללו וכדאי לנצלן. במידה ואף אחד משעות הקבלה לא מתאימה למערכת שלך, תוכל לבקש ולהיפגש ביום אחר.
- חלק ניכר מהרושם שתשאיר על המרצה שלך תלוי במידת השתתפותך בכיתה. הגע מוכן לכל שיעור והבע את דעתך באופן סלקטיבי וקונסטרוקטיבי...
- בלימודים לתואר הראשון תפגשו ב"מתרגלים" הנקראים Teaching Assistants המעבירים חלקים של הקורס ולעיתים את כולו. יש לפנות אליהם ב- Mr. או Ms.
אוריינטציה
הימים הראשונים בקמפוס החדש יכולים להיות מבלבלים. לשם כך, מקיימות האוניברסיטאות תוכניות הנקראות orientation ותפקידן להקל את הקליטה על הסטודנטים הזרים, להכיר לך את המתחם שבו תבלה בשנה או בשנים הקרובות.
תוכן והיקף התוכנית משתנה ממוסד אקדמי אחד למשנהו. ישנם כאלו שיערכו מספר מפגשים, כשכל מפגש יהיה מוקדש לנושא נפרד וישנם כאלה שידונו בכל טווח הנושאים במפגש אחד.
ישנן אוניברסיטאות המחייבות נוכחות במפגשים הללו וישנן כאלה הדורשות שתלום בעבורן.
באופן כללי, הנושאים שדנים בהם בתוכניות אוריינטציה הינן:
- היכרות עם הקמפוס
- פגישה עם המרצים
- היכרות עם מעונות הסטודנטים
- היכרות עם הספריה והשירותים הניתנים בה כולל תירגול על המחשבים
- הסברים על רישום לקורסים
- הסברים בנושאי הגירה, ביטוח לאומי, ביטוח רפואי ומידע כללי על חיי היום יום בארה"ב
- קבלת הסברים על תוכניות ושירותים המיועדים לתלמידים זרים
- היכרות עם הסטודנטים הזרים הלומדים בתוכנית