איך עושים את זה נכון – טיפים מוותיקות הרילוקיישן ליוצאים ולחוזרים לחו"ל

דף הבית >> רילוקיישן >> איך עושים את זה נכון – טיפים מוותיקות הרילוקיישן ליוצאים ולחוזרים לחו"ל

מאת ד"ר טלי גורן - מומחית בתחום הרילוקיישן ומנהלת פורום המומחים באתר 'ישראלים בחו"ל'

הקיץ בפתח ואיתו, למרות הקורונה, גם עונת המעברים והרילוקיישנים לחו"ל. בחיפוש אחר טיפ הזהב להתאקלמות המוצלחת, גם בשביל החדשים וגם בשביל מי שחוזרים שוב לרילוקיישן, אני מגיעה הפעם לרונית מטקסס וללילך מתאילנד. ביחד, השתיים חולקות לפחות ארבעה סבבי מעברים בשתי קצוות תבל, ויש להן כמה תובנות שגם אותי הפתיעו.

 

טיפים לרילוקיישין

לא חובה לעבור בסוף שנת הלימודים

הרילוקיישן הראשון של לילך היה לפני 12 שנים. ילדה קטנה, בן זוג גרמני, שתי מזוודות וחלום על חיים רגועים יותר בספרד. הקסם החזיק 9 שנים ולפני שנה, עם עוד שני ילדים (היום בני 12.5, 10 ו-5),הם החליטו על מעבר נוסף. הפעם, לתאילנד.

"הרבה אנשים רוצים לסיים את שנת הלימודים ואז לעבור" אומרת לילך. "מהניסיון שלי, דווקא אם עוברים בסמסטר השני או השלישי קל יותר להיכנס למערכת כתלמיד היחיד החדש". לילך מוסיפה שלמצטרפים באמצע שנת הלימודים יהיה יתרון גדול על חבריהם, שיצטרפו לכיתה לראשונה בתחילת שנת הלימודים הבאה. בעיניה, מספר חודשי ההתאקלמות בסוף שנת הלימודים מאפשרים לילדים התחלה נינוחה ובטוחה בשנה שלאחר מכן.

רונית מטקסס משתפת גם היא מניסיונה באיקלום ילדים בבתי הספר החדשים. אצלם, נכנסו שני הילדים לבתי הספר באמצע שנת הלימודים, ומבלי לדעת את השפה האנגלית. רונית עזרה להם רבות והילדים זכו לעזרה רבה גם מבית הספר. לכם היא ממליצה לא להתרגש מתעודה גרועה בסמסטר הראשון אבל כן לוודא שבית הספר אליו רשמתם את הילדים הוא בית ספר טוב עם מיומנות בקליטת מהגרים.

לימודים ברילוקיישין

מומלץ (ובמיוחד למשפחות עם ילדים וכלבים) להגיע לסיור מקדים ולקצר את זמן השהות במלון

לרילוקיישן הראשון שלהם יצאו רונית, בן זוגה והכלב המשותף לפני 20 שנה. על תלאות הנחיתה בארה"ב עם הכלב היא יכולה לכתוב ספר. רק במלון הכלב הספיק להיפצע כשניסה לפתוח את כלוב הטיסה, לאכול את השטיח ולהתעלל במתקן נייר הטואלט. למודי ניסיון, הפעם עם שלושה ילדים (ובלי הכלב), את היציאה לרילוקיישן בטקסס הם כבר ידעו לתכנן אחרת.

לקראת המעבר השני, הפעם עם שלושה ילדים בגילאי 3, 6 ו-10, הם התחילו לחפש דירה עוד מהארץ. "מצאנו פרוייקט ליד העבודה של בעלי, וחבר מהעבודה תיאם ביקור עם סקייפ. בנוסף, נסיעות עבודה לאתר נתנו גם הן לבעלי מושג על האיזור". כשהגיע תאריך המעבר טס הבעל של רונית ראשון. הוא דאג לשכירות וקנה מזרונים, כך שהפעם נחסכה מהמשפחה השהות במלון.

לעוברים לארה"ב מזכירה רונית כי לצורך שכירת דירה (כמו גם רכישת רכב בליסינג) נהוג לערוך בדיקת Credit History. אישור של היסטוריית התשלומים, כדרך לוודא את איכות השוכר. לחדשים חסרי היסטוריה אמריקאית היא ממליצה להביא מכתב מהמעסיק המצהיר על התפקיד ועל גובה השכר החודשי.

הצטרפו לרשתות החברתיות של ישראלים במדינת היעד

גם לילך וגם רונית מספרות על העוצמה שבקשר הישראלי בחו"ל. "אל תתביישו לשאול" אומרת לילך "טעויות, עלולות לעלות הרבה כסף". לדבריה, חשוב לחפש ישראלים שגרים במקום, להבין כמה שיותר לאן מגיעים ולהכין שיעורי בית. ברילוקיישן הראשון בספרד, היא מספרת "רצינו לקנות רכב יד שנייה אבל לא ידענו איך. נאלצנו לשלם לא מעט ולקנות רכב חדש. בהמשך, הקמנו אני וכמה אמהות אחרות קבוצת פייסבוק של קנייה ומסירה. הקבוצה הזאת עשתה לחדשים את כל ההבדל".

רונית מחזקת גם היא וממליצה להצטרף לקבוצות ולקבל מהישראלים המתגוררים במדינת היעד מידע על אזורי מגורים מומלצים וגם על עלויות יומיומיות שיעזרו לוודא שהצעת השכר שקיבלתם תספיק למחיית המשפחה. שתיהן מוסיפות ומציינות כמה חשוב להיעזר בניסיונם של מי שחיים כבר ביעד בבחירת בתי ספר שיהיו טובים לילדיכם.

"באחד המעברים" מספרת לילך "שמתי את הילדים במקום שנראה כמו טירה, אבל לא הרגיש טוב. ואם לא מרגישים טוב – עוברים". לילך ממליצה להגיע לבית הספר ולבקר, וגם אם בחרתם בית ספר שבדיעבד התברר כלא מוצלח, לא לחשוש ולהוציא את הילד. לסיכום הנושא היא ממליצה גם לנסות ולייצר קשר עם חברים בני גיל הילדים מבית הספר אליו הם רשומים. זאת עוד לפני ההגעה, דרך קבוצות הישראלים. "זה עושה הבדל גדול ומאוד חשוב כשמגיעים למקום החדש".

הקפידו (ובמיוחד היום) לבדוק את הכיסוי של פוליסת הביטוח הרפואי שלכם

במסגרת השיעורים שקיבלה רונית מהרילוקיישן הראשון היא מספרת על ביטוח הבריאות שניתן להם באותה תקופה. לדבריה, החברה רכשה עבורם ביטוח דרך מבטח ישראלי המסתמך על המשך תשלום ביטוח בארץ והטסה לטיפול בישראל במקרה הצורך. "זה ממש לא אידיאלי" היא אומרת "ובטח שלא למשפחה. כי אם מישהו חולה ומוטס לארץ, אי אפשר גם לבקר אותו וגם להמשיך לעבוד". בסבב הנוכחי, דאגה החברה למשפחה לכיסוי טוב יותר המאפשר בחירת רופא מומלץ וקבלת החזרים עבור ביקור רופא מחוץ לרשת.

רונית מדגישה את חשיבות הביטוח הרפואי וממליצה, למי שניתן, לעשות את הכיסוי דרך מוסד הלימודים או דרך העבודה. לדבריה, בארה"ב חשוב לשים לב שקיימים ביטוחים נפרדים לבריאות כללית, שיניים ועיניים (משקפיים).  בבחירת המבטח היא מזכירה לוודא שבמסגרת הפוליסה אפשר לבחור רופא ואפשר לקבל החזרים על רופאים וספקי שירות מחוץ לרשת. רונית מוסיפה ומזכירה לבדוק אם ישנן החרגות של מצבים רפואיים מסויימים בפוליסה ומה הסטטוס בנוגע להריון ולידה בשנה הראשונה. "הבוס שלי" היא מספרת "עבר באותה תקופה איתנו ואשתו נכנסה להריון.

עד שהחברה מצאה לה ביטוח אחר, הם קיבלו חשבונות של אלפי דולרים".באותו הקשר היא מתארת גם את הקושי בניהול המעקב אחר התביעות מחברת הביטוח "כל אשפוז בבית חולים גורר כמה חשבונות: רופא, רנטגן, חדר מיון וכו'. היו מצבים שהגיע חשבון שחברת הביטוח התעקשה ששילמה אבל בעצם שילמה למחלקה אחרת וקשה לפתור את המצבים האלה". ביטוח המאפשר תשלום ישיר מחברת הביטוח לספק ללא צורך בתשלום מהכיס (Out of pocket) יפתור בעיות מסוג זה.

בתשובה לשאלתי על הביטוח הרפואי בתאילנד במהלך תקופת הקורונה לילך מספרת שהביטוח שבחרה למשפחתה מכסה טיפול גם במקרה מגיפה. יחד עם זאת, רבים מחבריה קיבלו מחברות הביטוח הודעה לפיה הטיפול במקרה זה אינו מכוסה. לאחרונה, הודיע נשיא תאילנד שהטיפול במחלת הקורונה יוענק לכולם ללא עלות בבתי חולים שיוסבו לנושא. ההודעה נותנת הרגשה טובה, לילך מציינת, אבל עדיין קשה להשוות את הטיפול בבתי החולים הציבוריים לטיפול הפרטי המכוסה על ידי חברות הביטוח.

לבדוק את הכיסוי של פוליסת הביטוח הרפואי

השאירו ייפוי כוח למי שיוכל לטפל עבורכם בנכסים ובסגירת שירותים בארץ

על עוד חוויה כאובה מהמעבר הראשון מספרת רונית. לדבריה, ביציאה הראשונה הם השאירו בארץ בית מושכר וההתנהלות מול השוכרים לא היתה פשוטה. לפני היציאה לסיבוב השני, מתוך ההבנה ששוכרים לא ישמרו על הבית כראוי הוחלט למכור את הנכס. כדי לא להישאר בלי בית, ההצגה לרוכשים התחילה רק כשתאריך המעבר הסופי נקבע והכרטיסים נרכשו. הזמן, היה קצר, ולא הספיק למציאת קונה, ורונית השאירה את מכירת הבית לטיפולה של מתווכת.

רונית ממשיכה ומספרת על סאגה מתמשכת של קשיים בניתוק השירותים בארץ. ספק האינטרנט, חברת ביטוח המבנה, ארנונה, מים ואפילו שינויים בפעילות חשבון הבנק. פרוצדורות שהפכו בלתי אפשריות בהעדר כתובת קבועה בארץ ומספר טלפון ישראלי. בעקבות הקושי שחוותה בהתמודדות עם הטיפול בבירוקרטיה תוך ניהול המעבר היא ממליצה להשאיר ייפוי כוח למי שיוכל לסייע מהארץ בביצוע כל הפרוצדורות המאתגרות. אם בחרתם להשאיר ברשותכם נכס בארץ, רונית ממליצה למצוא מישהו שינהל את הנכס עבורכם באופן אקטיבי ובתשלום, ויוכל להגיע לנכס מפעם לפעם על מנת לערוך ביקורות ולוודא את השמירה על מצבו.

הטיפים של לילך להקלת המעבר על הילדים

רגע לפני סיום לילך מוסיפה עוד מספר טיפים שלתחושתה עזרו לילדיה במעבר האחרון מספרד לתאילנד. ראשית, היא מציעה, להשאיר לילדים את האפשרות לדבר על חזרה למקום ממנו הגעתם. לדבריה, חשוב להבהיר לילדים שהמעבר פתוח ונתון לבחירתם. "כולם מוכרים את כל הדברים בעזיבה. אני לא עשיתי את זה. הילדים שלי חושבים שהבית בספרד מחכה להם". לילך יודעת שרבים לא יסכימו עם דרכה ובכל זאת היא מרגישה שקל לילדים יותר בידיעה שיש דרך חזרה.

עוד אסטרטגיה ששימשה את המשפחה היתה הגדרת המעבר כזמני. "ב -Summer camp הרי הרבה יותר קל להם לרכוש חברים. הם פחות בלחץ מהמצב החברתי שעומד לקרות ולכן לא חוששים להתחבר". לדבריה, תוך כדי המעבר היא הקפידה לא לתת לילדים את התחושה שהדלת נסגרה על התקופה בספרד. רק אחרי מספר חודשים, כשהיה ברור שהילדים מרגישים בנוח ביעד החדש היא העיזה לשאול אותם אם היו רוצים לחזור. "בעלי חשב שאני משוגעת שאני מעלה שאלה כזאת" אבל התשובה היתה חד משמעית. לאחרונה, היא מספרת, שנה לאחר המעבר, נשאלה ביתה על הקושי בהתאקלמות בתאילנד. התשובה היתה מיידית - "איזה קושי?"

הטיפים של לילך להקלת המעבר על הילדים

רילוקיישן בימי קורונה

לפני פרידה אני שואלת את רונית ולילך על החיים ברילוקיישן בזמן קורונה. "ירדנו היום לחוף" לילך מספרת "בדיוק פתחו מסעדה על הים ואנחנו אכלנו שם ארוחת צהריים וערב. הכרנו משפחה שהגיעה מסין ונתקעה כאן, כאילו אין קורונה והחיים מהממים". בתאילנד, היא מספרת, אין חדשות מלחיצות כמו בארץ. מדווחים על מספרי הנדבקים אבל מקפידים להרגיע כל הזמן.

גם בטקסס, מספרת רונית, העוצר מתחיל להיפתח. היא ובעלה עובדים מהבית,כך ששניהם לא נפגעו כלכלית מהמצב. גם הבן הגדול עובד במקדונלד שהמשיך להיות פעיל לאורך כל התקופה. מסעדות ומספרות כבר נפתחו, היא מספרת, ועדיין קשה לעבוד כשכולם בבית וחדרי הכושר והבריכות עדיין סגורים. גם הפארקים הלאומיים עדיין לא נפתחו ובתי הספר יחזרו רק בשנה הבאה. עד אז, הם מסתפקים בריצות, רכיבה על אופניים וטיולים בשמורת הטבע הקרובה לביתם.

הצעה לביטוח רפואי בחו''ל

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

*על ידי לחיצה על 'שלח' אתה מקבל עלייך את תנאי השימוש של אתר דיוידשילד


למידע נוסף לחצו כאן

Davidshield סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ.
החברה המבטחת- דיויד שילד חברה לביטוח בע"מ