קניית רכב
איזה אופציות קיימות לקניית רכב בארצות הברית ומהן העלויות הכרוכות בטיפול ברכב ובאחזקתו?
- קניית מכונית חדשה
- קניית מכונית משומשת
- ליסינג
- מימון לרכב
- דלק
- מוסכים
קניית מכונית חדשה
כמו בארץ, גם אמריקאים מחשיבים את המכונית שלהם כסמל סטטוס. גם בכבישי ארה"ב נמצא ג'יפים עירוניים בכמות אדירה כמו גם 4X4 אחרים, מסיביים וגדולים הנראים כאילו שהם יכולים לצלוח דיונות ותנאי שטח קשים בעוד השימוש בהם הוא לרוב לעבודה ובחזרה...
למרות ההתרגשות המלווה רכישת רכב חדש, החוויה יכולה להיות גם מעייפת וממרמרת. לסוחרי המכוניות האמריקאים תדמית של אנשי מכירות ממולחים הנוקטים בטקטיקות מכירה מלחיצות, שלא לדבר על כך ששמם יצא לשמצה בשל הרמאויות הרבות שאיפינו את תהליך המכירה.
כמובן שזוהי הכללה גמורה, ולא חסרים סוחרי מכוניות ישרים ואמינים.
היה רצוי לעשות עבודת שטח יסודית ולבדוק היטב לפני שאתה רוכש מכונית היישר מסוחר שכזה.
השלב הראשון הוא להחליט איזה מכונית אתה מעוניין לקנות. האם אתה זקוק ל- 4 דלתות? האם אתה זקוק לתא מטען גדול? איזה משקל יש לצריכת דלק גדולה בהחלטה שלך?
החכרת מכונית הינה רעיון טוב אם אתה אוהב להחליף מכונית מידי כמה שנים, אם תרצה לקזז את המיסים שלה מהמיסים השנתיים שלך, לשלם תשלומים נמוכים יותר ויכול להעריך מה יהיה הקילומטרז' השנתי שלו.
אם אתה נוהג להחזיק ברכב שלך מעל 4 שנים או לנהוג מעל 15,000 מיילים לשנה (המותרים בחוזה ההחכרה) כדאי לשקול קניית מכונית.
אם אין מושג איזו מכונית אתה רוצה או איזה מכוניות אמריקאיות יתאימו לך, כדאי להתחיל מכאן.האתר הזה, ע"פ שאלות שישאל אותך, כמו מחיר, גודל וכו', יכוון אותך למכוניות רלוונטיות. זהו אתר של חברת מחקר שיווקי הסוקרת יותר מ- 50,000 קוני מכוניות מידי שנה על מנת לדעת מהן המכוניות המובילות בשוק.
אירגון Consumer Reports מפרסם מידי שנה גיליון מיוחד למכוניות מלווה בהמלצותיו.
גם האתר IntelliChoice מספק מידע רב, כמו העלויות האמיתיות של הרכב, איזה רכב שווה את מחירו ומה העלות האמיתית שלו כולל תיקונים.
ישנם אתרים כמו Edmunds.com היכולים לעזור לך למצוא כמה סוחר המכוניות שילם על המכונית, מה המחיר שבקש עבורה היצרן ומה משלם עליה הקונה הממוצע.
Carsdirect.com מאפשרים לך לעשות השוואה בין שתי מכוניות שאתה מתלבט לגבי רכישתן כשהתוצאות מוצגות בטבלה. נוח מאד. האתר מכיל עוד מידע רלוונטי רב.
השלב הבא לאחר שאיתרת את המכוניות המעניינות אותך, הוא לצאת לנהיגת מבחן עם הרכב. ישנן חברות, כדוגמת General Motors, שיתנו לך להסתובב עם המכונית ל- 24 שעות.
לבסוף, שלח פקס או מייל עם סוג הרכב שאתה מעוניין בו, כולל כל התוספות לסוכניות מכירת רכב באיזורך ובקש מהם הצעות מחיר.
נמליץ לך לעשות זאת בסוף החודש, כשהסוחרים לחוצים לעמוד ביעדי המכירות שלהם ולכן פתוחים יותר למשא ומתן ובקיץ, כשהסוחרים רוצים להפתר מכמה שיותר מכוניות על מנת להביא מודלים חדישים יותר.
קניית מכונית משומשת
ישנן שתי דרכים לרכישת רכב משומש - מהבעלים הקודמים או מסוחרי מכוניות.
כמו בארץ, רצוי לקחת את הרכב למכון בדיקה בלתי תלוי שיברר את מצבו של הרכב.
מבעלים פרטיים רצוי גם לבקש את כל הניירת הקשורה לטיפולים קודמים של הרכב.
כמה טיפים חשובים
- הימנע מרכישת מכונית "As is", ללא אחריות
- ברר את ההיסטוריה של הרכב - לצורך כך קיים שרות הנקרא CarFax המאפשר לך גישה למאגר מידע אדיר המתייחס להיסטוריה של מכוניות משומשות.
באמצעות המאגר ובעבור תשלום של כ- 20$ תוכל לקבל דו"ח המפרט את הפרטים הידועים על המכונית אותה אתה מעוניין לרכוש - מידע כללי, תאונות, מיילג' של המכונית (ואם האודומטר כוון להציג פחות מילג'), נזקים משריפות או שיטפון, אם המכונית היתה total loss ונבנתה מחדש וכו'.
ישנם סוגים שונים של דוחות בהם תוכל להיוועץ טרום הרכישה כדי לוודא שאינך רוכש Lemon. ה"לימון" הינו מונח משפטי מקובל בארה"ב עבור מכונית חדשה שיש בה בעיות וליקויים, שלא ניתן לתקן אותם.
אמנם הצרכן מוגן ע"י חוקים פדרלים מיוחדים שנחקקו לצורך העניין - Lemon Law (ראה לינק למטה המפרט את החוקים כפי שהם באים לידי ביטוי בכל מדינה בארה"ב), אולם כידוע, כל תהליך משפטי לוקח זמן וכסף, שלא לדבר על עצבים.
לכן כדאי להשקיע בקבלת מידע רב ככל האפשר לגבי המכונית לפני שאתה רוכש אותה, ולחסוך מעצמך, עד כמה שניתן בעיות בהמשך.
- בדוק במקומות אחרים, כמו גם באינטרנט, אם המחיר הוא סביר עבור רכב זה. למשל, בין שני מחירוני "יצחק לוי" באינטרנט ישנם מחירים שונים עבור אותה מכונית - קישורים מופיעים בהמשך למאמר.
כתב האחריות הוא דרכו של סוחר הרכב לתמוך ב"מוצר שלו". מרבית סוחרי הרכב מציעים אחריות מלאה או מוגבלת על כל מערכות הרכב או על חלק מהן. ישנם כאלו שאינם מציעים כל אחריות על הרכב שהם מוכרים (לא מומלץ!). אחריות מלאה יש בד"כ על מכוניות חדשות ואחריות חלקית על מכוניות משומשות.
באחריות מלאה, בעל הרכב רשאי לקבל שירות על החלק הניזוק, כל עוד לא פג תוקפה של כתב האחריות. כל שעלייך לעשות הוא להודיע לסוחר כי יש בעיה שיש לטפל בה ושהיא תטופל במסגרת האחריות.
חלק מהרכבים המשומשים מגיעים עם Implied warranty. מונח זה קובע שישנם טיפולים שאמורים להיות מכוסים בכל מקרה ע"פ חוקי המדינה (State Law).
אם בכתב האחריות אין התייחסות לחלק הפגום, אל תתייאש, יכול בהחלט להיות שיש כיסוי תחת ה- Implied Warranty. במקרה כזה, גם הסוחר לא קובע אם לחלק הזה יש אחריות או לא. תוקפו של ה- Implied Warranty חייב להיות מצויין במסמך. יש לבדוק היטב מי חתום על כתב האחריות והאם הוא סמכות תקפה.
כתב האחריות מפרט לכמה שנים היא טובה, מה היא מכסה, אחוזי עלות תיקון, מה נחשב להוצאה מוכרת ומי עומד מאחורי האחריות.
חשוב ביותר! - במקרים רבים האחריות תקפה רק במקרה שעומדים בכל הטיפולים והתחזוקה השוטפת המומלצים לגבי רכב זה. אם תנאי זה אינו מתקיים, יכול להיות, שכתב האחריות לא יהיה תקף.
חוזה שירות
חוזה שירות הינו,בעצם, המשכו של כתב האחריות. השוני הוא בכך שהאחריות כלולה במחיר הרכב בעוד שחוזה השירות כרוך בעלויות נוספות. הכיסוי בחוזה השירות מתייחס לחלקים ומערכות מסוימות ברכב ומוגבל בזמן.
כמו הביטוח של המכונית, גם חוזה השירות נחשב הוצאה מוכרת לצורכי מס.
כדאי לבדוק היטב מי החברה שמולה אתה חותם על חוזה שירות, חברות רבות נעלמות מהשטח כשצריך אותן. במקרה כזה, כדאי להתלונן בפני ה- Federal Trade Commission.
באופן כללי, כדאי לחכות לקראת סוף תקופת האחריות לפני שרוכשים חוזה שירות.
החכרה - ליסינג
על מנת שתוכל לנהוג ברכב, אתה יכול לקנותו, להשכירו או להחכירו (leasing).
במקרה של קניה, כמקובל, אתה משלם למוכר סכום כסף שהסכמתם עליו מראש. שיטת התשלום, במקרה של החכרת רכב חדש, הינהו שונה במקצת.
עבור הזכות לנהוג ברכב, תשלם תשלומים חודשיים, אולם בשום שלב אין הוא עובר לבעלותך. תקופת ההחכרה הינה מוגבלת. בהגיע המועד אל סיומו, אתה יכול, או להחזיר את הרכב לבעליו או לקנות אותו מהם, כשהתשלומים ששילמת עד אותו רגע נחשבים לחלק מהתשלום על מחיר המכונית.
החסרונות בהחכרה הם השקעה כספית שלא חוזרת (במידה ולא רכשת את הרכב) והגבלה על מספר הקילומטרז' שאתה יכול לעבור. היתרונות הם שבאופן הזה התשלומים לחברה הינם נמוכים יותר מאשר אם היית לוקח הלוואה לרכישת המכונית.
באופן זה אתה יכול להרשות לעצמך לנהוג במכונית שלא היית יכול להרשות לעצמך לרכוש. בתום תקופת ההחכרה, אינך צריך להטריד עצמך במכירת המכונית, אתה מחזיר אותה לבעלים, תם ונשלם.
מימון לרכב
במקרה ומתעורר הצורך למימון הרכישה, קיימות מספר אפשרויות.
סוכנויות הרכב עצמן מציעות חבילות מימון, אולם יש לבדוק היטב מה התנאים של החבילה הזו. סוכני רכב רבים יתכננו אותה כך שההפסדים שצברו במשא ומתן על מחיר הרכב, יוחזרו בתשלומי ההלוואה שיתנו לכם.... הזהרו.
הלוואות ניתן לקבל גם מבנקים, מסוכנויות כרטיסי האשראי ומהאינטרנט.
באופן עקרוני, הלוואות למימון רכב ניתנות לתקופה של 60 חודשים.
שוב, אנו מדגישים כי כדאי לבדוק היטב מה תנאי התשלום ולחפש את ההלוואה המתאימה לכם ביותר. האפשרויות הן רבות!
דלק
המכונית ברשותך ואתה כבר על הכביש. עכשיו נותר רק למלא דלק.
כמה פרטים שיעזרו לך להתמצא.
בארה"ב הדלק נמכר בגלונים ולא בליטרים כפי שאנו רגילים. גלון אחד שווה 3.8 ליטרים בערך.
באופן כללי ניתן לחלק את תחנות הדלק לשני סוגים - תחנות דלק של חברות מוכרות (Premium Brands) ותחנות דלק ותחנות שמוכרות דלק של חברות מוזלות.
בתחנות הדלק של ה- Premium Brands- Esso, Exxon, Chevron, Mobil, Royal Dutch Shell, Sinclair ו- Texaco, העלות לגלון היא בד"כ גבוהה יותר, הפרישה שלהם רחבה יותר ובתחנות יש מספר גדול יותר של משאבות דלק. הן מודרניות יותר, מוארות יותר ויש האומרים, נקיות יותר. ברובן ישנה אפשרות ל- self service או pay-at-the-pump facility. את השילוט של התחנות הללו ניתן לראות בבירור מהכביש.
תחנות הדלק מהסוג השני, Discount Brands, הן תחנות של רשתות מקומיות או עצמאיות המוכרות דלק במחירים נמוכים יותר. חלקן אפילו קונות את הדלק בסיטונות מהחברות המוכרות או מספקים עצמאיים. התחנות הללו מקבלות בד"כ רק מזומן ולעיתים גם כרטיסי אשראי (בתוספת עלות). על מנת לשלם יהיה עלייך לגשת לתוך החנות ולשלם לפקיד שיושב שם. במקרים רבים התחנות נראות מוזנחות יותר, המשאבות לא דיגיטליות ורבות מהן ממוקמות בתוך שכונות וערים ולא נראות מהדרכים העיקריות. יוצאת מן הכלל היא רשת ARCO, שהתחנות שלה מודרניות יותר.
דוגמאות לרשתות כאלה הינן:
- USA Gasoline
- Valero
- Rotten Robbie
תחנות דלק מוזלות ניתן למצוא גם ב Co-Ops, סופרמרקטים (Albertsons, Kroger & Vons) במקומות כאלו, יש צורך ברוב המקרים, בכרטיס חבר של הרשת על מנת לקבל את המחירים הזולים יותר של הדלק (למשל: Seven Elevan, Walmart, Costco, Membership Warehouse Stores, Sam Club, Mass Merchandies Stores)
הדלק שנמכר בארה"ב הוא נטול עופרת ונמכר ב- 3 רמות - Regular 87, Super Unleaded, Mid Grade 89 & Premium 91 כשאתה מקבל לידך את הרכב שלך, חשוב לברר איזה סוג דלק הוא צורך.
מחירי הדלק בארה"ב נזילים הרבה יותר מאשר בארץ ומשתנים באופן תדיר. מעבר לסיבות המוכרות כמו טרור ועליית מחירי הדלק, המחירים משתנים בין תחנות הדלק באותה עיר, בהתאם למיקום שלהן ולסוג שלהן.
תחנות הממוקמות ביציאות הכבישים הראשיים לעיתים יקרות יותר מתחנות פנימיות. תחנת דלק יחידה באזור מסוים תהיה יקרה יותר מאשר כמה תחנות דלק המשרתות את אותו איזור (בשל התחרות בינהן). המחירים גם עולים בחגים ויורדים בסופם.
באופן כללי, המחירים בקליפורניה הם היקרים ביותר בארה"ב. הסיבות העיקריות לכך הן שהדלק בקליפורניה נקי יותר וגם המיסים גבוהים יותר.
תוכל לערוך השוואה באופן עצמאי בין תחנות הדלק הנמצאות בסביבת ביתך או עבודתך. תוכל גם להיעזר באתרים כמו אלו המופעים בתחתית המאמר, המספקים מחירים של תחנות דלק.
באופן כללי, ב- 2003 הממוצע לדלק 87 ברחבי ארה"ב היה -1.77$ לגלון בחוף המערבי ו- 1.48$ ב- Gulf coast.
המיסים (פדרלים ומקומיים) משוקללים לתוך המחיר ומהווים כ- 27% ממנו.
מוסכים
בכל הקשור למוסכים (repair shop), כדאי ורצוי שתתיעצו עם אנשים שאתם מכירים שימליצו לכם על מוסכים שהם מאמינים בהם.
כדאי לדעת, שבארה"ב קיים ארגון הנקרא Better Business Bureau ושם תוכל לבדוק אם עומדות ותלויות נגד המוסך תלונות של לקוחות.
ישנם 3 סוגי מוסכים בארה"ב
האופציה הראשונה היא ה- factory dealership ושבצדק או שלא בצדק, רוב האנשים מעדיפים אותה. המוסך הזה ממוקם בד"כ מאחורי מגרש המכוניות. החיסרון בשיטה הזו שהחלפים הם מקוריים ובשל כך גם יקרים יותר כמו גם התעריף עבור שעת עבודה.
בדרגה אחת פחות, נמצאות רשתות המוסכים למינהן, שבעיקר מתמחות בסוגי תיקונים - פחחות וצבע, חשמל וכו'. כאן צריכים להיות זהירים במיוחד ולבדוק היטב למי הולכים.
לבסוף יש את המוסכים הפרטיים, רבים מהם מנוהלים כעסק משפחתי וקיימת מודעות גבוהה לאמינות ולחשיבות השירות.
מציאת מוסך שכזה יכול להשתלם לאורך זמן.
מומלץ לפני כל טיפול לקבל מספר הצעות מחיר. בתום התיקון, רצוי לבקש לראות את החלקים שהוחלפו.