ויזה לארה"ב
מהי ויזה לארה"ב? ויזה לארצות הברית הינה אישור להגשת בקשה לכניסה לארה"ב או בעברית צחה - אשרת כניסה. אזרחי ארצות זרות (לא כולן) המבקשים להיכנס לארצות הברית מתבקשים להוציא ויזה לארה"ב לפני נסיעתם. את הויזה מנפיקים, בדרך כלל, בשגרירויות ארצות הברית במדינת הבסיס. בשלב זה מתקבלת ההחלטה איזו סוג של ויזה תונפק למגיש הבקשה על פי אופי הביקור שלו בארה"ב - ביקור עיסקי, טיול, הגירה וכו'. הויזה הזמנית מוגבלת לתקופת זמן ולמספר ביקורים.
האם הוצאת ויזה לארה"ב מבטיחה את כניסתכם למדינה?
הויזה עצמה אינה מהווה אחריות חד משמעית לכך שתותר כניסתך לארה"ב!!
לשירותי ההגירה האמריקאים, U.S. Citizenship and Immigration Services יש את הסמכות למנוע ממך את הכניסה בשדה התעופה או לקצר את שהותך. בטח ובטח בתקופה מאז התקפות הטרור על ניו יורק, כשכל מי שמבקש לבקר בארה"ב נבחן ב- 7 עיניים.
במקרה כזה, מומלץ שמספר הטלפון של השגרירות או הקונסוליה הישראלית יהיה בידיך, על מנת שתוכל ליצור קשר עם צוות השגרירות ולהתייעץ עימו.
מספרי טלפון של שגרירויות וקונסולויות ישראל בארה"ב:
וושינגטון | 202-3645500 |
ניו יורק | 212-4995400 |
אטלנטה | 404-4876500 |
בוסטון | 617-5350200 |
שיקגו | 312-2974800 |
היוסטון | 713-6273780 |
לוס אנג'לס | 323-8525500 |
מיאמי | 305-9259400 |
פילדלפיה | 215-5465556 |
סן פרנציסקו | 415-8447500 |
סוגי ויזה לארה"ב
ישנם שני סוגי ויזה לארצות הברית:
- Immigrant Visa: ויזת מהגרים מונפקת למי שמתכוון לגור ולעבוד בארה"ב באופן קבוע. ברוב המקרים, בן משפחה או הבוס בעבודה החדשה שולחים בקשה עבורך לסוכנות ההגירה (כנותני החסות שלך) לקבלת ויזת מהגר. במקרים מיוחדים - משקיעים, עובדים בעלי התמחויות ייחודיות ועוד יכולים להגיש בקשה בשם עצמם.
- Non-immigrant Visa: ויזה המונפקת למי שחי בארץ אחרת ומבקש להגיע לארה"ב למטרה ספציפית. סוג זה של ויזה מקבלים מי שהם תיירים, אנשי עסקים, סטודנטים, עובדים זמניים ודיפלומטים.
כל קטגוריה מחולקת למספר סוגים של ויזות, עליהן נפרט בהמשך.
לכל ויזה דרישות משלה והיא מוגשת בליווי מסמכים שונים.
למרות שישראלים זקוקים לאשרת כניסה לארה"ב, כדאי לדעת באופן כללי על ה- Visa Waiver Pilot Program המאפשרת לאזרחי ארצות מסוימות להיכנס לארה"ב למטרות עסקים או טיולים לתקופה של עד 90 יום, ללא אשרת כניסה.
ישראלים רבים חווים על בשרם את התחושה הלא הנעימה כשמתברר שבקשתם לאשרת כניסה לארה"ב נדחתה.
חשוב מאד לדעת מראש, אם אתה מבקש לקבל ויזה זמנית לארה"ב, חשוב ביותר שתצליח להוכיח כי לאחר שהותך בארה"ב, תחזור ארצה. החובה להוכיח זאת נופלת עליך ועליך לעשות זאת לשביעות רצונם המלאה של האמריקאים.
לשם כך קיים שלב הריאיון בשגרירות. מכיוון שכל מקרה נידון לגופו, יש לקיים שיחה שתבהיר מהי מידת הקשר שלך לארץ. לתחושתם, אם קיים ספק הקל שבקלים שלא תשוב לישראל, לא תקבל אשרת כניסה (ועל כך תוכל לקרוא ביתר פירוט בפרק "התהליך בארץ")
תוכל לפנות בבקשה נוספת להוצאת ויזה לארצות הברית, אולם מומלץ לעשות זאת רק אם יש לך נתונים נוספים שיחזקו את הסברה שתחזור ארצה בתום הטיול.
כמו כן, כדאי להתכונן מראש לכל מה שקשור למכס האמריקאי, אם אתם מביאים עמכם אוכל, צמחים או חיות.
גם אזרחי ארה"ב עצמם וגם מבקרים מנועים להכניס דברים מסוימים בגבולות ארה"ב. במקרה שתיתפסו, אתם צפויים לקנס של 1000$.
אין כל הגבלה על סכום הכסף שתרצו להכניס לארה"ב, אולם אם מדובר על סכום של למעלה מ- 10,000$ - יש לדווח עליו לרשויות המכס.
תהליך הוצאת ויזה לארצות הברית - איך זה עובד?
לאחר אירועי 9/11, עברה ארה"ב טלטלה עזה ובעיקר באותן מערכות שאיפשרו כניסה לא מבוקרת דיה של זרים לתחומי ארה"ב. כתוצאה, פעלו האמריקאים מיידית למנוע בכל מחיר הישנות מקרים כאלה.
השינויים נגעו במספר רב של תחומים, בינהם הקשחת הקריטריונים לקבלת אשרות כניסה לארה"ב, מניעת גישה ישירה של הציבור לשגרירויות ארה"ב במדינות זרות והטיית הפעילות של הגשת בקשות לויזה מבקשות אישיות ישירות לשגרירות להגשת הבקשות, דרך סוכני הנסיעות בלבד.
שינוי נוסף בא לידי ביטוי ברצון הבלתי מתפשר לפגוש באופן אישי כל אדם שהגיש בקשה לויזה, מטעמים שיוסברו בהמשך.
בארץ הוחלט על השינוי ב- 1 ביולי 2003 והוצא אל הפועל שבועיים לאחר מכן, 14.7.2003 המעבר החד גרר פעילות אינטנסיבית ומאמץ על אנושי של המחלקה הרלוונטית בהתאחדות סוכני הנסיעות על מנת להתאים עצמה למצב החדש ולספק את השירותים הנדרשים לסוכני הנסיעות, כמו גם לציבור.
ההכנות כללו העברת סמינרים בשיתוף עם השגרירות האמריקאית לסוכני התיירות על מנת שילמדו את נהלי הגשת הבקשה.
נפגשנו עם אחת המנהלות בהתאחדות סוכני הנסיעות וקיבלנו ממנה הסברים וטיפים בכל הקשור לבקשת אשרות כניסה לארה"ב. משיחה עימה התרשמנו כי מדובר בתהליכים יבשים, נהלים קבועים ומעט מאד חריגים (1%).
נדמה, כי התהליך כולו (שנקבע ע"י האמריקאים) נעדר מרכיב של אנושיות. באתר השגרירות האמריקאית כתוב בריש גלי כי כל פניה ישירה אליהם (במייל או בטלפון) חייבת לעמוד בקריטריון אחד - האם מדובר במקרה של חיים או מוות. אם לאו - פנה במטוטא לסוכן שלך.
גם להתאחדות אסור - ע"פ הנהלים - לדבר עם מבקשי הבקשות ישירות, אלא רק דרך הסוכן.
שלבי תהליך הוצאת ויזה לארה"ב
- קבלת ההחלטה לנסוע לארה"ב.
- פנייה לסוכן הנסיעות.
- מילוי הטפסים הרלוונטים להוצאת ויזה לארצות הברית (יחד עם הסוכן, אם יש צורך בכך).
- הסוכן מיידע לגבי המסמכים הנלווים שעלייך להמציא לשגרירות (אישור ממקום העבודה, אישורים המעידים כי מרכז החיים שלך כאן וכו').
- עלייך לשלם 480 ש"ח עבור הגשת האשרה + 80-150 ש"ח דמי טיפול של הסוכן.
- מתן כל המסמכים הנדרשים לסוכן.
- המסמכים + הטופס שהגשת + דרכון עוברים לידי הגורם המטפל בהתאחדות מידי יום ביומו בשעה קבועה, מכל רחבי הארץ, ע"י רשת עניפה ומסודרת של שליחים ומוניות (מצפון הארץ).
- עם הגעת הבקשה להתאחדות, מוקלדים פרטיה לתוך אתר ההתאחדות, המאפשר לסוכן הנסיעות לראות שהיא נקלטה תוך שעה (!) מהגעתה להתאחדות.
- ההתאחדות מכינה את משלוח הבקשות לשגרירות ע"פ נהלים קבועים ופדנטים ביותר + דיסקטים המכילים מידע מלא על הפונים.
- המידע עובר אל השגרירות מידי יום ביומו.
- השגרירות מאשרת קביעת ראיון למבקש הבקשה.
- המועמד מגיע לשגרירות ביום ובשעה שנקבעה לראיון (הפרטים הללו נקבעים ע"י ההתאחדות בלבד והם מאד משתדלים להתחשב במועד הנסיעה הצפויה).
- ראיון קצרצר עם אחד הקונסולים (או רק טביעת אצבע).
- מעבר לאשנב שבו עליך לתת את טביעת האצבע שלך (ביומטרי).
- במידה ואושרה בקשתך להוצאת ויזה לארצות הברית - מוחזר הדרכון שלך לסוכן תוך 3-4 ימים, כשבתוכו מדבקת הויזה. אנחנו שוב מציינים, אין בקבלת הויזה משום אישור חד משמעי שתנתן לך כניסה לארה"ב. הפקיד היושב בשדה התעופה ומקבל את פניך, יכול להחליט, וסיבותיו עימו, שאתה אינך נכנס לתחום ארה"ב או שאתה נכנס לזמן קצר בהרבה. מומלץ מאד לקרוא את המאמר בתחום, בקטגורית "המאמרים", מה לעשות ומה לא, במצב כזה מכעיס.
- במידה ולא אושרה בקשתך, תקבל אותו בחזרה בו במקום (בד"כ).
כדאי לדעת לפני הוצאת ויזה לארה"ב
- כדאי להתחיל את התהליך כחודש וחצי (בקיץ) או חודש (בחורף) לפני הזמן.
-
כל מגיש בקשה מגיל 14-79 צריך להגיע לשגרירות בלי יוצא מן הכלל.
14-16 - רק טביעת אצבע
16-61 - ראיון + טביעת אצבע
61-79 - רק טביעת אצבע
הזכות לראיין את המועמד קיימת גם אם הוא בטווח הגילאים שבו הוא נדרש רק לתת טביעת אצבע.
- שגרירות ארה"ב קובעת מכסה של ראיונות (כ- 450) ולקיחת טביעת אצבעות (כ- 200) ליום. המכסה משתנה מידי יום.
- מטרת הריאיון, שיכול לקחת מספר שניות קצר "שלום ולהתראות" ויכול לקחת גם 10 דקות, היא להסתכל עליך "בלבן של העיניים" ולהתרשם ממך. אדם "אשם" (מישהוא שמשקר, למשל) יתחיל מיד להזיע או להקרין פחד ואת זה הם מחפשים לקלוט. הם מומחים בעניין הזה.
ההתרשמות ממך היא סובייקטיבית לחלוטין ולכן גם לא תלויה תמיד בך... גם אם כל הטפסים שהגשת מעידים על כך " שהכל בסדר אצלך", הקונסול יכול להחליט שהוא דוחה את בקשתך. למה? כי ככה נראה לו. בעיתונות הציגו מקרה שבו שתי תאומות זהות בנות 18, חיילות בצבא, ביקשו להוציא ויזה לארצות הברית כדי להשתתף בחתונת אחיהם, אחת קיבלה ויזה והשניה לא. למה? ככה. שום דבר לא עזר. כל המשפחה טסה לארה"ב והתאומה המסכנה נשארה בארץ....
- טיפ חשוב: התהליך כולו לוקח כ- 3 שעות! אנשים בד"כ מופתעים מהזמן הרב שעליהם לחכות, לכן כדאי לקחת בחשבון שמדובר במספר שעות ולהיערך לזה.
- טיפ חשוב נוסף: לאותם אנשים שמאבדים את סבלנותם נוכח המכונה הבירוקרטית וחושבים שהרמת קול תזרז את התהליכים - מומלץ בחום לא לעשות זאת...בהינד עפעף, תמצא עצמך כלוא בין זרועותיהם החסונות של אנשי הביטחון, מובל לאחר כבוד החוצה. בלי דיבורים. שלום ולא להתראות.
- את הריאיונות בשגרירות מנהלים 4-5 קונסולים באולם גדול שבו יש כ- 11-12 אשנבים, חלקם מיועדים לראיונות, חלקם ללקיחת טביעות אצבע ועוד.
- אם תגיע עם ווקמן או טייפ או כל מכשיר מוזיקלי אחר, מזוודה או תרמיל אפילו - לא תורשה להכנס לתחום השגרירות.
- יש להגיע לפחות 20 דקות לפני מועד הראיון. היו פקקים בדרך? איחרת? לא תיכנס. נקודה. להתראות.
- אין להביא ילדים מתחת לגיל 14 לריאיון.
- ראיונות מתנהלים בערבית, עברית, רוסית או אנגלית.
- אם קיבלת סירוב לבקשת הויזה שלך, קבל אותו בהכנעה. אין טעם להתחיל להרים טלפונים, זה פשוט לא יעבוד, אלא אם כן יש לך פרוטקציות בחלונות הכי הכי גבוהים וגם זו לא ערובה להצלחה.... הסיבה הנפוצה ביותר היא שלא הצלחת לשכנע אותם בכך שיש לך סיבה מספיק טובה לחזור מהטיול שלך לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. גם אם על פניו יש לך כל הסיבות הטובות לחזור ארצה, למשפחה ולעבודה שמחכה לך, עדיין יש לך סיבה לחשוש...כפי שאמרנו, ההחלטה היא סובייקטיבית מאד ולא תמיד תלויה בך..תוכל לנסות שוב חצי שנה לאחר מכן.
- לא קיימת התחשבות במנטליות של המגזר הדתי. דתיים רבים מבקשים לצאת בהתראה קצרה לחתונות של רבים מכובדים בחו"ל. כך מקובל ונהוג - לא תמיד יודעים על זה מספיק זמן מראש. את האמריקאים לא ממש מעניין מנהגי ומסורת המקום והם דורשים עמידה בנהלים גם במקרים מגון אלו. יש יוזמות "להתאזרח" כאן, אך אינן מספיקות.
- תושבי ירושלים והסביבה, כולל השטחים מטופלים ע"י הקונסוליה בירושלים. הקשר בין השגרירות בתל אביב לשגרירות בירושלים רופף מאד וכמעט שאין קשר בינהן בכל הקשור לויזות. כמות הבקשות המטופלות שם הן פחותות בהרבה מאשר בתל אביב (60-70 ליום ו- 100 לערך בקיץ לעומת 700-800 בקשות ביום בתל-אביב).
- עובדים שעומדים בפני רילוקיישן יעברו גם הם את כל התהליך הזה בדיוק, אלא שקודם לכך יהיה תהליך שלם שבו המעביד מבקש בקשה עבורם (נא לקרוא את הפרק "ויזות עבודה"), מקבל אישור שאותו עליהם לצרף למסמכים שהמוגשים לשגרירות כאן.
- כפי שציינו, להתאחדות סוכני התיירות אסור לקבל פניות אישיות מהציבור. במקרים חריגים שבהם אתם חייבים זירוז של בקשה, פנו אל הסוכן והוא מצידו יכול לדבר עימם ולנסות לגרום לזירוז בטיפול.
תשובות לשאלות נפוצות:
-
שאלה: קיבלתי פעם ויזה לארה"ב לכל החיים - האם היא עדיין תקפה?
-
תשובה: בזמנו היו האמריקאים מחלקים ויזות שנקרא Indefinite, כלומר לכל החיים. לפני כ- 10 שנים השתנתה השיטה ומאז הויזות הניתנות הן ל- 10 שנים ומוגבלות בתאריך ספציפי. אם לא היית מודע לכך שעליך להוציא ויזה חדשה, תינתן לך האפשרות להיכנס פעם אחת בלבד לארה"ב, ובביקורת הגבולות תקבל חותמת CANCELLED גדולה על הויזה.
-
שאלה: הדרכון אבד לי והויזה שלי היתה עדיין תקפה - מה צריך לעשות?
-
תשובה: עלייך לעבור את כל התהליך מ ה ה ת ח ל ה..... תצטרך גם להוסיף לכל המסמכים טופס כניסות ויציאות מקורי ממשרד הפנים.
-
שאלה: יש לי שני דרכונים - ישראלי ואירופי. מה זה אומר?
- תשובה: ישראלים חייבים לעזוב את הארץ אך ורק עם הדרכון הישראלי. אולם, אתה בהחלט יכול להיכנס לארה"ב עם דרכון של מדינה אירופית הכלולה בהסכם ה- Visa Waiver (רשימת המדינות הכלולות בהסכם מופיעה למטה). עלייך לדעת כי מדובר בכניסה למטרות תיירות בלבד ועד 90 יום. החל מאוקטובר 2005, גם אם בידך דרכון של מדינה הכלולה בהסכם, תצטרך לחדשו כך שיופיע בתחתית הדף בר קוד, שלא קיים כיום. בהיעדר הבר קוד הזה, לא תינתן לך אפשרות להיכנס לארה"ב.
רשימת המדינות הכלולות בהסכם: אנדורה, אוסטריה, אוסטרליה, בלגיה, ברוניי, דנמרק, פינלנד, צרפת, גרמניה, איסלנד, אירלנד, איטליה, יפן, ליכטנשטיין, לוקסמבורג, מונקו, הולנד, ניו זילנד, נורווגיה, פורטוגל, סאן מרינו, סינגפור, סלובניה, ספרד, שבדיה, שוויץ, אנגליה (כולל סקוטלנד, ווילס, צפון אירלנד, Channel Islands ו- Isle of Man) ואורוגוואי.