איך התפתחה סצינת ההייטק בברלין?
הבה נפצח בחידה: מה משותף לברלין ולירושלים? ובכן, לשתיהן אין חוף ים. מה ממש לא משותף לשתיהן? שאחת היא אמנם בירת ישראל, אבל נחשבת לאחת מהערים בעולם שמציעות מבחר דל של מקומות תעסוקה, ואילו השנייה הוכתרה בשנים האחרונות כבירת הסטארט אפים עם סצינת הייטק שממגנטת אליה אנשים צעירים ומוכשרים מכל רחבי העולם, וגם מישראל. בואו נגיד שטובי המוחות הישראלים מבצעים רילוקיישן לברלין לא רק בגלל ה"מילקי", אלא כי מדובר בעיר שמהווה אבן שואבת ואטרקטיבית ליצירתיות וליזמות.
סצינת ההייטק בברלין
לסצינת ההייטק הגדלה ומתרחבת בברלין הוענק הכינוי Silicon Allee, כלומר "סמטת הסיליקון" בשפה הגרמנים. ממחקר של מקינזי, עולה כי מדי 20 שעות נולד לאוויר העולם סטארט אפ גרמני חדש, ולרוב זה קורה בברלין. רוב הסטארטאפים מתמקדים במיזמים דיגיטליים - שהם לב לבה של סצנת ההייטק בעיר - והם פונים לצרכנים עצמם וסובבים בעיקר את הרשת האינטרנטית.
אז איך התפתחה סצינת ההייטק בברלין? ניתן לומר בבירור שמדובר בעיר שהמציאה את עצמה מחדש בעשור האחרון, ממש כמו סטארט אפ בפני עצמו, הרבה בזכות כוח אדם איכותי שעשה רילוקיישן למדינה. שיעור קצר בהיסטוריה יזכיר לנו שהעיר הייתה חצויה על ידי חומה עד לשנת 1989, מה שהצריך שיקום נרחב עד למצב הנוכחי שבו היא מהווה מרכז תרבותי, סואן ומלא שמחת חיים. לאחר האיחוד, הושקעו תקציבים רבים מצד ממשלת גרמניה בשיקום ובפיתוח של המקום, ובמקביל אוכלוסייה צעירה התיישבה במזרח העיר (למשל בשכונות כמו פרנצלאואר ברג). אותם צעירים רבים שבאו הם החלוצים המוכשרים שהחלו להקים סטארט אפים רבים ומגוונים.
יש האומרים שסצנת ההייטק ממש יכולה להציל באופן משמעותי את הכלכלה של ברלין. העיר הזו בסך הכול די אאוטסיידרית לעומת המרכז התעשייתי של גרמניה, ובניגוד לשאר הערים במדינה, לא ממוקמות בה חברות תעשייה גדולות וחסונות. רוב הכלכלה שלה נשענה עד לפני עשור על נופש ושירותים. למען האמת, גם אף אחת מתוך 30 החברות המובילות בגרמניה לא ממוקמת בברלין, ועל כן שוק התעסוקה שלה נחשב לדל למדי, בהשוואה לשאר הערים בגרמניה.
אם אתה אמן או מוזיקאי שעובר לגור בברלין בתקווה לממש את החלום היצירתי שלך, סביר להניח שתהיה מובטל, שלא לומר אמן מיוסר. בעוד שאנשי ההייטק מתבשמים במיזמים הצומחים וגדלים שלהם, שיעור האבטלה בברלין עומד על 11 אחוזים שזה אחוז כפול מאשר בכל גרמניה.
דוגמאות להצלחות הייטק בברלין
אגב, כמה מהמיזמים הטכנולוגיים שקמו בסצנת ההייטק המקומית כבר עשו אקזיטים של ממש בשנים האחרונות. חברה ששמה "ג'מבה" נמכרה תמורת 273 מיליון דולר בשנת 2004, מיזם ששמו "דיילי דיל" נמכר תמורת 130 מיליון אירו בשנת 2011 ובמקביל חברת "סיטי דיל" נמכרה ב-130 מיליון יורו. צריך לזכור שמדובר בסיפורי הצלחה בודדים. מרבית הסטארט אפים בעיר עודם מדשדשים ורק מתחילים בפעילות. אך מעל לכול מרחפת השאלה המענינת: האם גוגל או פייסבוק הבאות יכולות לצאת ממש מכאן - מברלין.
במידה ואתם מתכננים לעשות רילוקיישן לגרמניה וספציפית לברלין, ואתם עוסקים בתחום הטכנולוגיה - מרבית הסיכויים שתרגישו בבית. יחד עם זאת, אל תשכחו לעשות ביטוח בריאות לחו"ל שחשיבותו גבוהה במיוחד כאשר עוברים לתקופה ממושכת.
בהצלחה!
לסיום - כמה טיפים עבור בן הזוג שמצטרף אליכם ברילוקיישן.
מאמרים נבחרים
כמה טוב שבאתם הביתה: גרים בחו"ל, מתחסנים בישראל
אירופה בסגר, בארצות הברית החיסונים מתעכבים ושלא נדבר על מה קורה במזרח הרחוק - יותר ויותר ישראלים שחיים בחו"ל מעדיפים להגיע לביקור מולדת להתחסן. אז איך עושים את זה? המדריך המלא
קרא עוד >>מדריכים לניתוק תושבות - עו"ד גיא חן
עו"ד (רו"ח) גיא חן - מומחה מיסוי בינלאומי מסביר על דו"ח ניתוק תושבות, על מי מוטלת החובה להגישו ומתי, ומידע חשוב נוסף בנושא
קרא עוד >>הכנה ושימור שפה ברילוקיישן
אפרת מרקו – מרצה בנושאי שפה, חינוך וטכנולוגיה ומייעצת למשפחות לפני או אחרי רילוקיישן בנושאי הכנה ושימור שפה.
קרא עוד >>