דגשים לצעדים ראשונים לקראת רילוקיישן לאירופה לטובת לימודים
צעירים ישראלים מביעים עניין בלימודים גבוהים באירופה מכל מיני סיבות. למשל, אלה יכולים להיות סטודנטים שלא התקבלו למוסד לימודים ישראלים, בשל ריבוי נרשמים או בגלל תנאי קבלה בלתי אפשריים (ברפואה, מדעי המחשב, הנדסה). אלה יכולים להיות צעירים שרוצים ללמוד במוסדות לימוד בעלי ארומה בין לאומית. בחלק ממדינות אירופה הלימודים זולים במידה בלתי נתפסת, במיוחד כאשר יודעים איך להיערך בהתאם. הדגשים הבאים יעזרו לכם לצלוח את הצעדים הראשונים, לקראת רילוקיישן אירופאי, ללימודים. ואם אתם רוצים מידע נוסף – קראו את המדריך המלא שלנו לרילוקיישן.
בדקו האם צריך ויזה לסטודנטים
קודם כל, בררו האם במדינה שבה אתם רוצים ללמוד, יש צורך להוציא ויזת לימודים. כמובן, זה לא ישנה לכם אם אתם בעיצומו של תהליך להוצאת אזרחות אירופאית. במדינות אירופאיות מקובל כי אם מדובר בלימודים ממושכים יחסית, יש צורך להנפיק מבעוד מועד ויזה לסטודנטים. אם אתם מתכננים לימודים ארוכים ולא תהיה לכם ויזה ביד, אתם עלולים להיקלע לבעיה. טפלו בכך מראש.
בררו לגבי אפשרות ללימודים מוזלים
אחרי שטיפלתם בעניין הויזה או שכבר הסדרתם את הנושא של אזרחות אירופאית על בסיס ארץ המוצא של ההורים או הסבים, כדאי לברר את כל הדרכים להוזיל את שכר הלימוד. אם אתם לא בטוחים עדיין מהו מוסד הלימודים המועדף עליכם, פנו לכמה מוסדות לימוד ובררו לגבי עלויות שכר הלימוד. במדינות מסוימות באירופה, שכר הלימוד באוניברסיטאות ציבוריות נמוך להפליא. ואם תצליחו לקבל אזרחות אירופאית, יש אפילו מוסדות לימוד ואוניברסיטאות שבהן תוכלו ללמוד בחינם או כמעט בחינם.
בדקו תנאי קבלה והכינו אישור השכלה
בררו מבעוד מועד מהם תנאי הקבלה בכמה מוסדות לימוד. בררו אילו מסמכים אתם צריכים להעביר, כאשר בדרך כלל מדובר על תרגום של ציוני הבגרות שלכם או השכלה רלוונטית קודמת (למשל תואר ראשון). כמו בארץ, יש פקולטות שמאפשרות ללמוד במכינה, שמתאימה למי שמחוסר ידע קודם בסיסי.
שפות לימודים ומבחני שפות
יש מוסדות לימוד באירופה שבהם הלימודים מתקיימים בשפה האנגלית. במוסדות אחרים, ישנם קורסים מסוימים באנגלית וקורסים מסוימים בשפות אחרות (גרמנית, צרפתית, הונגרית, ספרדית וכן הלאה). מומלץ לא רק לברר מהי שפת הלימודים אלא גם האם יש צורך לעבור מבחני שפה לצורך קבלה ללימודים.
מבחני השפה עשויים להיות בשפה המקומית אך גם בשפה האנגלית. יש מבחני מיון וציון מקובל לידע באנגלית. כמו כן בתור היערכות מתאימה, ביכולתכם להירשם לקורס בשפה המקומית, גם בבתי ספר ומוסדות לימוד בארץ. לספרדית, למשל, עומד לרשותכם מכון סרוונטס עם סניף ישראלי.
הרשמה למעונות או מציאות מגורים חלופיים
בדקו האם בתור סטודנטים זרים, יש לכם זכות למגורים במעונות. הקפידו להירשם בזמן, שכן עשוי להיות מצב שבו "כל הקודם זוכה". כלומר גם אם אתם עומדים בקריטריונים אך מספר המיטות קטן, אתם עשויים להישאר בחוץ. אם אתם מעדיפים, תוכלו לשכור דירה קטנה או לחפש שותפים להשכרת דירה בקרבה למוסד הלימודים שאליו נרשמתם.
ביטוח רפואי, אסור לזלזל
כחלק מההכנות, אל תשכחו לרכוש ביטוח רפואי. באירופה, מערכת הרפואה הציבורית שונה מכפי שאתם מכירים מהארץ. ביטוח רפואי יעזור לכם לצלוח את תקופת הלימודים ללא דאגות וללא הוצאות כספיות חריגות בתחום הבדיקות והבריאות.
לומדים ומרוויחים - עבודה סטודנטיאלית
כסטודנטים באירופה, תוכלו לעבוד בצורה חוקית ומאושרת אם יש לכם ויזת סטודנט. בדקו בדיוק מה אסור ומה מותר, כדי שתוכלו להתפרנס בכבוד תוך כדי זמן הלימודים. ברי המזל אף מצליחים למצוא עבודות מכניסות ולחסוך כסף רב ביחס לעבודות סטודנטיאליות בארץ.
מאמרים נבחרים
כמה טוב שבאתם הביתה: גרים בחו"ל, מתחסנים בישראל
אירופה בסגר, בארצות הברית החיסונים מתעכבים ושלא נדבר על מה קורה במזרח הרחוק - יותר ויותר ישראלים שחיים בחו"ל מעדיפים להגיע לביקור מולדת להתחסן. אז איך עושים את זה? המדריך המלא
קרא עוד >>מדריכים לניתוק תושבות - עו"ד גיא חן
עו"ד (רו"ח) גיא חן - מומחה מיסוי בינלאומי מסביר על דו"ח ניתוק תושבות, על מי מוטלת החובה להגישו ומתי, ומידע חשוב נוסף בנושא
קרא עוד >>הכנה ושימור שפה ברילוקיישן
אפרת מרקו – מרצה בנושאי שפה, חינוך וטכנולוגיה ומייעצת למשפחות לפני או אחרי רילוקיישן בנושאי הכנה ושימור שפה.
קרא עוד >>